Само пет дни след джаз импровизациите на Венци Благоев и проф. Радулов, които слушахме на премиерата на новата книга на Веселина Седларска, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” посрещна и зрители на моноспектакъл. Специално за тазгодишната Нощ на театрите на 5 ноември пространството на Пета читалня се превърна в сцена за две представления на “Harlem Shake” на Ованес Торосян.

Актьорът, роден в Ереван, Армения, но носещ и български гени, живее тук от 6-годишен. Семейството му идва в България заради кризата, сполетяла ги по време на военния конфликт в Нагорни Карабах през 90-те години на миналия век. Ованес и неговият брат Тигран (актьор в Театър “Българска армия”) завършват образованието си в София и избират да живеят тук, вместо да търсят щастието си на Запад, както много свои връстници. Това е и една от провокациите, родила авторския му моноспектакъл.

“Harlem Shake” е своеобразен бунт на актьора, който не знае къде за него е “вкъщи” (нито в Русия, нито в България, нито в САЩ), но изпитва обич към българската земя, традиции и ценности. Героите, в които се превъплъщава за около час и половина, са представителна извадка на познати ни до болка социални типажи: самодоволен фолкпевец, изживяващ се като “истински автор”, таксиметров шофьор, който “ги вози и ги знае всичките”, жител от “маалата”, който може “да ти преобърне изборите”, политик, на когото артистите са му в тежест, рапиращ тарикат… Смях през съзли е “Harlem Shake”, преди Ованес да “закове” всички, съчетавайки библейското “В началото бе словото” и Шекспировото “Останалото е мълчание”.

Идеята на актьора е да продължи да играе моноспектакъла си в различни български библиотеки. А може би отново и в НБКМ.

Текст: Виолета Цветкова

Фотограф: Иван Добромиров