Пътуващата изложба “Книги, посоки, публики” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) в момента гостува на македонската Национална и университетска библиотека “Св. Климент Охридски” (НУБ) в Скопие. Откриването й на 9 ноември бе съпътстващо събитие от Шестата конференция на директорите на библиотеките от Югоизточна Европа и част от работната среща на експерти от двете институции през изминалата седмица.

“За мен е висока чест и удоволствие да представя изложбата „Книги, посоки, публики”, създадена с усърдие, но и с вълнуващо пристрастие от екипа на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – каза в словото си за откриването един от авторите на експозицията, гл. ас. д-р Бояна Минчева от отдел “Ръкописи и старопечатни книги” в НБКМ. – Книжовната ни съкровищница грижливо съхранява и чрез своите специалисти представя при всяка възможност по различен начин и пред различни публики създаденото от търсещия човешки дух през вековете. Колекциите на отделите „Ръкописи и старопечатни книги”, „Български исторически архив” и „Ориенталски сбирки” към библиотеката имат своя специфика, изразена и отразена чрез различни посоки на експониране и възприемане… От името на директора на Националната библиотека, доц. д-р Красимира Александрова, и от свое име,  бих искала да благодаря на нашите любезни домакини от Националната и университетска библиотека “Св. Климент Охридски” в Скопие и специално на директора г-жа Сенка Наумовска, които ни предоставиха възможността да ви покажем тази скромна, но изразителна част от съкровищата на Националната библиотека  на България.”

Допълнителен жест към домакините от името на 10-членната ни делегация направи доц. Александрова. Тя подари на г-жа Наумовска дигиталната версия на личния бележник на Васил Левски, разработена в НБКМ по повод 180 г. от рожденито на Апостола.

“Книги, посоки, публики”, която представя част от най-ценните ръкописи, книги и документи от фондовете на НБКМ, бе посрещната с интерес както от македонските колеги, така и от директорите на националните библиотеки от Югоизточна Европа и официалните гости на конференцията. Акценти в дебатите на библиотечните ръководители бяха дигитализацията и съвременните методи за опазване на книжното богатство, които намериха естествено продължение в работното ателие, организирано по идея на НБКМ. В специално подготвени презентации опита си по темите споделиха директорът Красимира Александрова, Георги Бобев, ръководител на отдел “Дигитална библиотека”, и експертът от Реставрационния център Наталия Владинова. В работното ателие се включиха още Силвия Найденова, директор на Централната библиотека на БАН в София, както и колеги от Националната и университетска библиотека в Скопие. Срещата продължи с посещение в читалните, реставраторското ателие и фондохранилищата. В непринудени разговори бяха обсъдени актуални въпроси, свързани със съвременното състояние и дейности на структурните звена в двете библиотеки. На финала всички се обединиха в мнението си, че срещата и работното ателие са били изключително полезни за библиотечните специалисти. Обмяната на опит ще продължи с посещение на колеги от Македония в НБКМ в края на месеца.

Текст:Виолета Цветкова