Книгата “Българската бойна слава” (издателство „Сиела”) бе представена вчера в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Авторите – младите сътрудници към сдружение “Българска история” Ивомир Колев, Мартин Чорбаджийски и Владислав Карагеоргиев, проследяват доста дълъг период от време. Събитията започват от битката при Онгъла през 680 г. и завършват с Втората световна война.

“Защо пишем? За да видим ежедневието на хората – на войника, който участва, на журналиста наблюдател, на тези, които вземат решение”, коментират авторите. И допълват: “Написаното се базира върху реални извори, върху обективната историческа истина, подплатена от допълнения, които да помогнат читателя да разбере обстоятелствата и времето.”

Публиката, която уважи премиерата на книгата в Централното фоайе на НБКМ,  беше активен участник в обсъждането на съдържанието и дългия период на бойни възходи и неуспехи в развитието на Българската държава. Бяха зададени въпроси за конкретни събития и обстоятелства от историята ни, мотивацията за написването на “Българската бойна слава”, както и митовете, които авторите са искали да развенчаят.

На финала на официалното представяне на книгата бе прожектиран клипа “Българското военно чудо”, подготвен от Мартин Стаматов.

Фотограф: Иван Добромиров