Нова изложба под мотото “Тайнствата на зимата – български народни празници и обичаи” могат да разгледат посетителите в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Тя е разположена в Западното фоайе на партерния етаж и представя традициите, практикувани векове наред по нашите земи в седмиците преди и след Рождество Христово.

Всички материали – илюстрации, текстове, ноти – са подбрани от специалните библиотечни колекции “Български старопечатни книги”, “Портрети и снимки”, “Карти и графика” и “Музикални издания”. А заглавието подсказва, че в изложбата са съчетани християнските празници и почитта към светеца-покровител с народната обредност и празничните ритуали у българите.

Автори на експозицията са експертите от НБКМ Юлия Карадачка-Симеонова, Росица Яначкова, Мария Пишутева, Ева Стойнева, Вили Шардина и Александър Касабов. Според първоначалната им идея акцентът е трябвало бъде върху Коледните празници. Ала пребогатият фонд им подсказва, че могат да обхванат целия зимен празничен цикъл. Сега всеки може да проследи най-важните елементи в празнуването на българите от Андреевден до Трифоновден.

“Най-ранните издания, експонирани в изложбата, са етнографските проучвания и записаните народни обичаи и песни от Любен Каравелов в книгата му „Памятники народного быта болгар” от 1861 г., както и „Готварска книга, или наставления за всякакви гозби” от Петко Р. Славейков, издадена в Цариград през 1870 г., „Жива старина” на Димитър Маринов от 1891 г. и други произведения от края на XIX век”, разказва библиографът Евелина Стойнева.

Специален акцент в “Тайнствата на зимата” са светците, представени в гравюри, щампи, икони, както и копия на миниатюри от Томичовия псалтир (XIV в.), изобразяващи Рождество Христово и Кръщение Господне. Погледа привличат и черно-бели фотографии от началото на ХХ век, запечатили народните празници и обреди, коледни и новогодишни картички, рисувани от именити художници като Илия Бешков, Златю Бояджиев и др., издания с нотирани коледни песни и т.н.

Отделено е и място за книги, представящи обредните храни за различните празници. Информацията за всеки от тях е допълнена от литературни произведения – разкази, поеми, стихове от Иван Вазов, Пенчо Славейков, Никола Ракитин, Дора Габе, Асен Разцветников и др.

 

Фотограф: Иван Добромиров