Ценен ръкопис от фонда на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) бе представен в Художествената галерия „Проф. Илия Петров” в Разград. Така нареченият Разградски сборник на Христофор Никович от началото на ХIХ век е включен в откритата вчера изложба „Разград по време на руско-турските войни от XVIII и XIX век”.

“Ръкописът (НБКМ 1087) е изпълнен с различни летописни бележки, отнасящи се до събития от общата стопанска, църковна и военна история. Те засягат основно Североизточна България (Шумен, Разград, Велико Търново, Варна, Русе). Летописът дава сведения най-вече за събитията около руско-турските войни в първата половина на XIX век. Включена е и информация за ражданията на деца в Разград през 1833-1857 г. Преди да постъпи в НБКМ, книгата е била притежание на разградския жител Георги Мирчев”, обяснява д-р Бояна Минчева, ръководител на отдел “Ръкописи и старопечатни книги” в НБКМ.

Освен ръкописа на Христофор Никович, в експозицията са включени експонати от Регионалния исторически музей в Разград и от Историческия музей в Тутракан, съобщи директорът на разградския музей Галена Радославова. Уредникът в музея Иво Стоянов уточни, че изложбата разказва и за обществено-икономическото развитие на Разград, включително за барутната фабрика, съществувала в града между 1843 и 1877 г. „Разград по време на руско-турските войни от XVIII и XIX век” ще остане отворена за посетители до 3 март.