С дегустация на качествени вина от български изби бе открита изложбата “Енотека и Библиотека (…за виното от летописите на времето)” в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Експозицията е създадена съвместно с Регионалната библиотека “П. К. Яворов”, където вече гостува през декември 2017 г.

“Енотека и Библиотека” разгръща идеята за многоликото присъствие на напитката на боговете, отразено чрез страници на ръкописи, старопечатни книги, вестници и други документи от фондовете най-вече на Националната библиотека – разказва един от авторите на изложбата, гл. ас. д-р Бояна Минчева, завеждащ отдел “Ръкописи и старопечатни книги” в НБКМ. – Посетителите ще имат възможността да се потопят в отминали епохи, да си припомнят ключови моменти от българската история и да проследят настроението на средновековни книжовници, вдъхновени или поразени от въздействието на виното. От страниците на ранния периодичен печат ще оживеят полемиките между въздържатели и ценители, а практиката на старите народни лечители ще потвърди неговото запазено място в аптеката на българина през вековете.”

Чрез тринадесет богато илюстрирани пана и оригинални издания, подредени в шест витрини, са представени важни етапи от винопроизводството. Акцент в изложбата са кадрите от “Служебник” (гръцки) от 1650 г., изящните изображения (инициали) на Потир с Христовата кръв от страниците на един от най-богато украсените ръкописи във фонда на НБКМ – “Служебник” (гръцки) от 1736 г., молитви за гроздобер и против вкисване на виното в “Зайковски светогорски требник” от втората половина на XIV век, народни рецепти с вино, изписани на ръка и подвързани към екземпляр от “Болгарска граматика” на Неофит Рилски (Крагуевац, 1836), страници от Бельовски дамаскин (1776) и др.

За посетителите ще бъде интересно да видят и първото българско периодично издание на селскостопанска тематика – “Ступан” (излиза от септември 1874 г.), което проследява целия цикъл на винопроизводството от грижата за гроздето, през гроздобера до направата и съхранението на готовата продукция; “Руйно вино” – независим вестник за защита правата и интересите на питиепродавците и лозарите (София, 1929);Готварска книга” от Петко Р. Славейков (Цариград, 1870), първото печатно ръководство за правене на вино на български език от 1873 г., албума “Траките и виното” от Иван Маразов (Русе, 2000 г.) и др.

Включени са и материали, които разглеждат сравнително качествата на българските вина и тези от известни европейски държави винопроизводителки. Не липсват съвети за разнопосочната употреба на виното, извлечени от “старобабската” мъдрост. Или както казва Плиний Стари, “In vino veritas” (Naturalis historia 14, 141).

С думи към присъстващите на откриването на изложбата се обърнаха директорите на двете библиотеки – доц. д-р Красимира Александрова и Мария Бенчева. Сред госите на събитието имаше депутати, членове на Обществения съвет към НБКМ, писатели, журналисти и др.

Фотограф: Иван Добромиров