БЪДЕЩИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕИСК ПОСЕТИ НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Италианският журналист, политически анализатор и експерт по социалните въпроси Лука Хавиер посети вчера Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. След броени дни той ще заеме председателския пост на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) към Европейския съюз, но беше на работно посещение в България в качеството си на настоящ ръководител на Група III в институцията.

Лука Хавиер има специални интереси към културата и литературата на различните народи, затова след срещата си с президента Румен Радев пожела да се запознае с част от съкровищата на НБКМ. Зам.-директорът доц. Антоанета Тотоманова и доц. д-р Любомир Георгиев, ръководител на направление “Опазване на ръкописно-документално наследство”, представиха на госта изложбата “Зората на свободата”, открита в Библиотеката в навечерието на 3 март. А д-р Бояна Минчева, завеждащ отдел “Ръкописи и старопечатни книги”, запозна Лука Хавиер с най-старата славянска кирилска печатна книга в колекцията на НБКМ – “Осмогласник” (Цетине, 1494 г.), и с първата печатна книга с новобългарски езикови елементи “Абагар” на Филип Станиславов (1651 г.). Интерес предизвикаха и миниатюрните издания на Френско-английски речник (края на XVIII – началото на XIX век), на молитвата “Отче наш” в превод на седем езика (Мюнхен, 1959 г.) и др.

Лука Хавиер бе придружаван от д-р Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България и бъдещ зам.-председател на Европейския икономически и социален комитет с ресор “Бюджет”.

2018-03-08T13:20:52+00:00 07.03.2018|Събития|