Книгата “Записки по българските истории” от Димо Дешев бе представена пред ценители в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Подзаглавието „Хумористична теория за нашия народ” веднага подсказва съдържанието – истината за нас през очите на шегата. Или както казва самият автор, това са „драсканици, писаници и смехории” на тема България и българите през вековете. Пример? Ето един от многото, събрани върху 140 страници текст, илюстриран с карикатури на Георги Чаушов, Ивайло Нинов и Красимир Коцев:

“… за кратко време “тайно и полека” сме построили не една и две, а няколко Българии (…)

Едната България със сигурност ще да е на тия, дето имат – имат пари, имат власт, имат разкош, имат имунитет, имат ни и нас (когато пожелаят).

А Другата е на тези, дето нямат – нямат парно, нямат право, нямат братовчеди, нямат РМД-та, нямат спеставяния от закуските си (ако въобще закусват)!?

Има и Трета България – на тия, дето гледат отстрани, люпят семки и псуват – и едните, и другите, и “себе си дори”!”

Авторът Димо Дешев е театрал. Твърди, че често режисира “смешни пиеси, а понякога сам пише комични текстове, които други режисьори поставят на сцената – в останалото време наблюдава страната и света и дипли разни забавни, иронични и сатирични нещица, които си и записва”. Именно така се ражда книгата „Записки по българските истории”. В послеслова си към нея писателят Емил Андреев казва: “Всичко, писано от Димо Дешев през годините, носи белега на своето време, на неговите безсмислени завихрания и глупашки случвания и случки, които хем ни разсмиват, хем ни озадачават и ни карат да се питаме: как е възможно да сме живели така, как е възможно все още да живеем така? Е, отговорът е – възможно е! Но все пак ни остава смехът, добронамереността и чувството за съпричастност, въпреки безобразията на времето…

“Записки по българските истории” е от каталога на издателство „Захарий Стоянов”, а авторът е сред изявените режисьори от Драматично-кукления театър “Иван Радоев” в Плевен. Затова не бе изненада присъствието на политика Румен Петков и проф. Любомир Халачев, на артистите от трупата Надя Новоселска и Веселин Плачков, придружаван от певицата Мариана Попова, както и на много приятели на Димо Дешев от творческите гилдии.

Фотограф: Иван Добромиров