Посланикът на САЩ в София – Н.Пр. Ерик Рубин, беше на гости в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” заедно със своята съпруга Никол Симънс и съветника по обществените въпроси Брайън Стъмлър. Посещението беше приятелски жест и израз на уважение от страна на американските дипломати към една от най-големите и значими културни институции на България.

По време на разговора си с директора доц. д-р Красимира Александрова и служители на НБКМ те се запознаха с историята, сградата и колекциите на Библиотеката. Особено впечатлени останаха от разказа на доц. Елена Узунова от отдел “Ръкописи и старопечатни книги” за Енинския апостол (XI век) и от досега си с най-стария паметник на кирилица.

Тримата дипломати говорят много добре на български език и предпочетоха разговорът да се води без преводач. Посланик Рубин и съпругата му Никол са тук от 2016 г., обичат да пътуват и вече познават много от забележителностите на България. На раздяла те подариха на НБКМ луксозен албум с архитектурните шедьоври в Чикаго, а доц. Александрова върна жеста с плакет с изображение на светите братя Кирил и Методий, дигитално копие на личния бележник на Васил Левски и календар за 2018 г. със средновековни географски карти от фонда на Библиотеката.

Фотограф: Иван Добромиров