Изключителен интерес предизвика работилницата “Основни книговезки практики и ръчна реставрация на хартия”, организирана вчера в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Тя бе посветена на Международния ден за опазване на културното наследство, а опита си споделиха специалистите от Реставраторския център Наталия Владинова, Ана Евстатиева, Нели Чавдарова, Ваня Люцканова, Ина Мутафова и Радостина Ангелова. С тяхна помощ участниците в работилницата реставрираха повредени страници от книги, научиха как се шият печатни коли и как се подвързва книжно тяло.

В сутрешното занимание се включиха студенти от първи до четвърти курс на Националната художествена академия с преподавател Силвия Варадинова, а във вечерното ателие – оперната прима Габриела Георгиева, нейният 8-годишен син Алекс и гости от Китайския културен център в София. Заниманията привлякоха и професионалисти от БАН, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей и Химико-технологичния и металургичен университет.

Паралелно с работилницата бе подредена и тематична изложба. Събитието, открито от зам.-директора д-р Марчела Борисова, е част от културната програма за 140-годишнината от основаването на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

Фотограф: Стефан Рангелов