Блага Димитрова: кръвна спойка между борба и поезия
Блага Димитрова: кръвна спойка между борба и поезия
11 януари 2022 г.
Сирийският поет и писател Али Насър с дарение за Националната библиотека
Сирийският поет и писател Али Насър с дарение за Националната библиотека
14 януари 2022 г.

Нови постъпления във фонда на Националната библиотека

Нови постъпления във фонда на Националната библиотека

Изложба на уникални чуждестранни издания в Централното фоайе до края на месец януари

От днес до края на месец януари 2022 г. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” посреща своите читатели и посетители с представителна изложба на уникални чуждестранни книги, постъпили във фонда в края на 2021 г. Библиотеката закупи 136 тома луксозни албуми, енциклопедии, справочни издания и монографии на едни от най-популярните световни издателства като Dorling Kindersley, Random House, Taschen, Phaidon, Oxford University Press.

Изключителните албуми представят изкуството на ренесансови и барокови художници – Йеронимус Бош, Питер Брьогел, Тициан, на модерните творци от ХХ в. – Густав Климт, импресионисти, авангардни фотографи и артисти – Кристо и Жан Клод, Анди Уорхол, Жан-Мишел Баския, Ханс Гигер. Сред попълненията на фонда на Библиотеката са и богато илюстрирани енциклопедии по музика, кино, история, философия, биология, екология. Сред изложените във витрини в Централното фоайе на вниманието на нашите читатели и посетители са и библиофилски фототипни издания на исторически хроники.

Като споделяме думите на немския писател Карстен Хен в романа „Човекът,  който разхождаше книги”, че „книгите се нуждаят от човек, който да им покаже правилния път до читателите”, вярваме, че настоящата изложба е част от този правилен път, а Националната библиотека е правилното място за уникалните книги.

Някои от заглавията, които може да намерите в Националната библиотека са:

Масимо Листри. Най-красивите библиотеки в света, Кьолн: Taschen 2020

Библиофили, радвайте се! В това възхитително фотографско пътешествие Масимо Листри ни показва някои от най-старите и най-хубави библиотеки по света. От средновековни сгради до институциите, създадени през XIX в., от частни до манастирски колекции - това е едно културно-историческо пътешествие, което ни разкрива архитектурата и историята на някои от най-забележителните сгради в света.

Кристо, Жан-Клод, Кристо и Жан-Клод, Кьолн, Taschen, 2020

Това актуализирано издание е най-изчерпателният преглед на Кристо и Жан-Клод до момента. Стотици снимки и рисунки проследяват несравнимото творчество на двойката и предлагат поглед към произведения в процес на изпълнение като Мастаба в Абу Даби и Обвита Триумфална арка, Париж.

Collins, Michael, Книги, които промениха историята, Ню Йорк : DK Publishing, 2017

Представете си свят без Principia Mathematica, Правата на човека, Библията, Шекспир или Махабхарата.

Книгите, които промениха историята представя 75 от най-значимите заглавия в света - от Изкуството на войната до Дневникът на Ане Франк - и разкрива тяхното мащабно въздействие.

Книгите са средството, чрез което учените, разказвачите и философите представят своите идеи. Открийте основополагащи религиозни и политически заглавия, крайъгълни камъни на науката като За произхода на видовете и древни текстове като И Дзин, който се използва и днес, за да даде отговор на фундаментални въпроси за човешкото съществуване.

Приближете се, за да видите завладяващи детайли, като например изящните анатомични илюстрации на Везалий в Епитом, анотираните тетрадки на Леонардо да Винчи или ръчно украсените страници в Библията на Гутенберг. Открийте защо Елементи на геометрията на Евклид е най-влиятелното математическо заглавие, публикувано някога, и се възхитете на редки съкровища като Кодекса на Обин, който разказва историята на ацтеките и ранния испански колониален период в Мексико.

Книгите, които промениха историята, събират истории, дневници, научни трактати, пиеси, речници и религиозни текстове в едно зашеметяващо тържество на силата на книгите.

Оразмеряване на шрифта