Асоциацията за жените адвокати беше инициатор и организатор на премиерата на дебютната книга на Десислава Каменова “Лукиана” (КК “Труд”) снощи в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). Литературната вечер изпълни Централното фоайе с многолюдна публика – адвокати, членове на асоциацията, почитатели на писаното слово. Като “книга-споделяне – не толкова литературен факт, а факт на споделеност”, определи сборника от къси разкази Мирела Иванова, поетеса, преводач и драматург на Народния театър “Иван Вазов”. Според нея “книгата сякаш оставя отворена врата за всеки”.

Водеща на премиерата беше д-р Райна Дамяни, журналист, художник и арт експерт, автор на предаването “В часа на синята мъгла” по радио “Дарик”. “Човек се чувства свободен в сърцето и мислите си. И книгата, и писателят носят свободолюбив дух”, твърди тя. Според Дамяни във време, изпълнено с претенциозност, сборникът е създаден с непретенциозност и с изключителен вкус, а разказите са “кратки, красиво написани, експресионистични”.

Адв. Мирослав Мичев, автор на предговора “Малка книжка за дълго четене”, сподели личното си изживяване при досега със сборника: “Книгата ме откъсна от моите тревоги… Деси поема сериозна отговорност с това да продължава да вдъхновява читателите си.”

Паралелно с премиерата беше представена и изложба с 20 ефектни черно-бели фотографии на художника фотограф Виолета Апостолова-Лети. Част от тях илюстрират разказите и корицата на “Лукиана”. Като “писателско визуално пътешествие” определи изданието водещата на премиерата и подчерта важното място на фотосите в него.

“Лети облече книжката. Даде й най-прекрасните дрехи”, посочи авторката Десислава Каменова. Тя е адвокат на свободна практика и медиатор при извънсъдебно решаване на спорове. Но заедно с това е и писател, а повод за първата й книга е желанието й да споделя повече с другите. Както посочи д-р Дамяни, “професията адвокат е номер едно в цялото човешко общество; няма професия писател – никой не може да те научи да пишеш; нормално е да правим няколко неща едновременно, да споделяме”.

Гости на премиерата бяха председателят на Софийската адвокатска колегия адв. Ивайло Данов и, разбира се, председателят на Асоциацията за жените адвокати – адв. Елка Пороминска. По време на събитието тя обяви наскоро учредения арт клуб на адвокатите “От другата страна на луната”.

Фотограф: Стефан Рангелов