Директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ посрещна кмета на Подгорица
Директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ посрещна кмета на Подгорица
8 юни 2022 г.
Клуб „Писмена“ посрещна Калин Донков и неговата книга „Никой на прага. Избрано“
Клуб „Писмена“ посрещна Калин Донков и неговата книга „Никой на прага. Избрано“
10 юни 2022 г.

„Образът на Дон Кихот през вековете“
Изложба на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и посолството на Испания в България

Изложба „Образът на Дон Кихот през вековете“

9 юни 2022 г.

Експозицията „Образът на Дон Кихот през вековете“  бе открита в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, осъществена съвместно с посолството на Кралство Испания в България. Знакови издания на безсмъртното произведение на Сервантес, които се съхраняват във фонда на Библиотеката са изложени в шест витрини, както и 28 гравюри на илюстрации от „Дон Кихот“, предоставени от испанското посолство.

„Дон Кихот е художествен образ, който вече четири века вълнува човечеството“, думи на доц. д-р Красимира Александрова, директор на Библиотеката при откриването на изложбата и в присъствието на вицепрезидента на република България Илияна Йотова,  заместник-министъра на културата Весела Кондакова,  заместник-министъра на външните работи  Ирена Димитрова, Н.В. Симеон Сакскобургготски, представители на дипломатическите мисии на Швейцария, Мароко, Палестина, Словения, Словакия, много общественици, изследователи, журналисти и преподаватели.

В Библиотеката, се съхраняват 56 издания на български език и 32 издания на чужди езици на „Дон Кихот“, експонираните издания са подредени хронологично от  1859, 1882, 1910, от 20-те, 30-те и 40-те год. на миналия век и до последното издание на български език от 2020 година. „Внимание заслужава комплектът от три тома на библиофилското издание на "Дон Кихот" дарен през 1926-1928 г. на Народната библиотека от Испанското общество на Америка“, подчерта доц. Александрова и изтъкна сред предимствата на изложбата съчетанието на изданията на „Дон Кихот“ от фонда на Библиотеката, които хармонират с 28-те гравюри на илюстрации от творбата на Сервантес.  В края на словото си директорът на Библиотеката направи препратка към цитат от реценция публикувана в  сп. "Наука" през 1882 г., която се предполага, че е написана от патриарха на българската литература Иван Вазов,  „Да преведе човек „Дон Кихота” на родний си език, значи да подари най-скъпоценното украшение на книжнината си”.

„Изложбата „Образът на Дон Кихот през вековете“ има за цел да представи интерпретациите на творбата на Сервантес от гледна точка на различни култури “, изтъкна в словото си извънредният и пълномощен посланик на Испания у нас Алехандро  Поланко и добави  „...изложбата с илюстрации на Дон Кихот е уникална и е разработена в рамките на институционалното сътрудничество между Посолството на Испания и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, на която съм признателен за безценната подкрепа“.

Заместник-министърът на културата Весела Кондакова поднесе  поздравления към Националната библиотека и посолството на Испания и подчерта в словото си, че „Човекът от Ла Манча отдавна е обезсмъртен в цял свят. Един прекрасен пример за негови интерпретации на българска почва ни дават легендите от златния фонд на българския театър и кино, незабравимите Коста Цонев и Никола Анастасов. Дон Кихот е и в текстовете на класическите рок групи като „Тангра“ и „Щурците“. Щастлива съм, че днес класическата представа за Дон Кихот продължава да се обогатява, този път представена чрез интерпретацията на различни художници и чрез издания, от фондовете на Националната библиотека, които ни връщат назад във времето….“

 

„Дон Кихот е първият образ в ренесансовата литература, откъснал се от всички литературни герои до този момент, който притежава  най-важното човешко качество - за да съществуваш, трябва да действаш“, думи на вицепрезидента Илияна Йотова,  която цитира един от най-известните изследователи на Сервантес,  писателя и философ Мигел де Унамуно. В речта си вицепрезидентът описа европейския литературен ренесанс, като пълноводна река, испанският ренесанс като особена и специфична част от развитието на европейския и посочи духовната значимост на романа „Дон Кихот“  на  Мигел де Сервантес. 

Изложбата „Образът на Дон Кихот през вековете“ може да бъде разгледана в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ до 20 юни 2022 г.

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов

Оразмеряване на шрифта