Зала „История на книгата“


Кът на Нигерия

Зала „История на книгата” и прилежащата й Класна стая в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” е притегателен център за читателите и гостите на най-стария културен институт в България. Открита в края на 2018-а по повод 140-ия рожден ден на Библиотеката, залата и класната стая вече трета година посрещат  посетители от цяла България и чужденци, които са любопитни за историята и мисията на Националната библиотека.

Какво има в Зала „История на книгата”? В този напълно преобразен кът в северозападната част на първия етаж на сградата на НБКМ посетителите се потапят в неочакван свят, различен от обичайната библиотечна среда. 13 информационни табла водят по основните следи от Пътя на книгата – от най-ранните писмени знаци (черти, овали) на човешката цивилизация, оставени върху камък и глинени плочки, през оформянето на първите писмени системи и азбуки и последвалата ги ръкописна книжовна традиция, през революционното изобретение за печат с подвижни букви на Йоханес Гутенберг и развитието на печатарското и издателското дело, до безкрайните възможности на модерните технологии от XXI век. Представени са също природните материали за производство на хартия и мастило, начините за декорация и подвързване на книги и т.н. Таблата, разказващи накратко „Историята на книгата”, са допълнени от 15 витрини с образци на писаното слово. В тях откриваме копия на глинени плочки с шумерско и угаритско писмо, на египетски папируси и на образци на гръцка и латинска азбука. Акцентът, разбира се, е върху ръкописната традиция на глаголица и кирилица, представени чрез копия на страници от ценни документи, притежание на Националната библиотека (Енински апостол, Бусинско четириевангелие, Първи, Софрониев препис на „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски) и др. Могат да се видят и копия на ключови документи за печатното дело като Гутенбергова Библия, „Абагар” на Филип Станиславов, „Стематография” на Христофор Жефарович и др.

Зала История на книгатаИзключителен интерес сред посетителите предизвикват също действащото умалено копие на Гутенберговата преса, както и електронната книга, на чийто екран посетителите могат сами да „разлистят” дигитализираните лични бележници на Левски, Ботев и Раковски, „Рибният буквар” на Петър Берон, Софрониевият препис на Паисиевата „История славянобългарска” и др. В специална витрина са изложени и всички уникални електронни издания  на Националната библиотека, във флаш памет, които са в сувенирни кутии, представляващи кориците на всяко издание.

В „Зала история на книгата“ са разположени и няколко къта на Словения, Нигерия и Азербайджан. Това са първите държави, които чрез своите национални библиотеки, представят културното и книжовно богатство в експозициите, гостуващи в Националната библиотека на България.

 

Работното време на Зала „История на книгата” и Класна стая в Библиотеката:

понеделник – петък:

9:00 – 16:30 часа

 

 

За контакт и записвания за посещение след попълване на посочената заявка

Тел. +359 2 9183/126

         +359 2 9183/212

 

e-mail: PR@nationallibrary.bg

Поредица „Книжовен калейдоскоп“

През януари 2019 г. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ поставя началото на експозиционната поредица „Книжовен калейдоскоп“,  разположена в зала „История на книгата“.

По идея на Бояна Минчева – ръководител на отдел „Опазване на ръкописно-документално наследство“всеки месец в специална витрина с микроклимат се излагат документи или композиции от архивни материали, разкриващи богатото разнообразие от теми, текстове и изображения на различните носители на информация, съхранявани в библиотечните колекции. 

26 май 2022 г.

„195 години от рождението на Петко Р. Славейков“

3 май 2022 г.

Паисий Хилендарски и неговата История славянобългарска

10 януари 2022 г.

В поредицата „Книжовен калейдоскоп“ Националната библиотека представя ръкописи от дарението на Софийския митрополит Мелетий през 1883 г.

5 май 2021 г.

Абагар и силата на Божието слово

23 април 2021 г.

Книжовен калейдоскоп: В Деня на книгата и авторското право – за любовта и книгите на Шекспир и Сервантес

12 февруари 2020 г.

ИЗЛОЖБА „ЛЕКАРСТВЕНИЦИ, БИЛКИ, СВЕТЦИ“

13 януари 2020 г.

КАЛЕНДАРИ И ЛЕТОЧИСЛЕНИЯ в поредицата на Националната библиотека “Книжовен калейдоскоп”

1 юли 2019 г.

ХЪРВАТСКАТА ГЛАГОЛИЦА – МОСТ МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА

31 май 2019 г.

ЕДИНСТВЕНАТА СТИХОСБИРКА НА БОТЕВ И СТАМБОЛОВ

8 май 2019 г.

1100 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ЗОГРАФСКИЯ МАНАСТИР

7 март 2019 г.

„КНИЖОВЕН КАЛЕЙДОСКОП” – НОВАТА ПОРЕДИЦА В ЗАЛА „ИСТОРИЯ НА КНИГАТА”