В медиите за нас


Януари 2022г.

Аз чета
Изложба на уникални книги посреща читателите на Националната библиотека

https://azcheta.com/izlozhba-na-unikalni-knigi-posreshta-chitatelite-na-natsionalnata-biblioteka/

Изложба на уникални книги посреща читателите на Националната библиотека

Аз чета 15/01/2022

 

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” посреща своите читатели и посетители с изложба на уникални чуждестранни книги, постъпили във фонда в края на 2021 г. Библиотеката закупи 136 тома луксозни албумa, енциклопедии, справочни издания и монографии на едни от най-популярните световни издателства като Dorling Kindersley, Random House, Taschen, Phaidon, Oxford University Press.

Изключителните албуми представят изкуството на ренесансови и барокови художници – Йеронимус Бош, Питер Брьогел, Тициан, на модерните творци от ХХ в. – Густав Климт, импресионисти, авангардни фотографи и артисти – Кристо и Жан Клод, Анди Уорхол, Жан-Мишел Баския, Ханс Гигер. Сред попълненията на фонда на библиотеката са и богато илюстрирани енциклопедии по музика, кино, история, философия, биология, екология. Сред изложените във витрини в централното фоайе са и библиофилски фототипни издания на исторически хроники.

„Като споделяме думите на германския писател Карстен Хен в романа „Човекът, който разхождаше книги”, че „книгите се нуждаят от човек, който да им покаже правилния път до читателите”, вярваме, че настоящата изложба е част от този правилен път, а Националната библиотека е правилното място за уникалните книги“, допълниха от библиотеката.

Луксозните издания ще бъдат подредени до края на януари. 

 

BulgariaonAir
https://www.bgonair.bg/a/163-lyubopitno/251047-sbadnata-mechta-kakvo-nakara-studenti-da-stanat-chast-ot-ekipa-na-natsionalnata-biblioteka

Сбъдната мечта: Какво накара студенти да станат част от екипа на Националната библиотека?

Тя се осъществява благодарение на студентските практики 03.01.2022 | 14:44 Редактор: Ваня Кузманова

Да започнеш работа в една от най-големите културни институции - Националната библиотека - звучи като мечта. Мечта, която млади хора вече сбъдват благодарение на студентски практики там. Над 30 са студентите, които вече са преминали през практическия курс, като вече двама от тях са част от екипа ѝ.

Мая Димитрова работи от години в националната библиотека, споделя че работата и като ментор на младите студенти я изправя пред истинско предизвикателство. 

"Вече над 30 студенти са минали тези практики, а в началото леко се притесних от задачата, която ми поставиха да съм ментор в тази програма, защото предположих, че човек трябва да има някакви преподавателски умения, за да се въведат студентите в тези практики и е необходимо да имат малко повече внимание, за да им се разкаже за структурата и мисията на Националната библиотека. При нас по-специалното е общуването с потребители, като знаете, че освен нужната експертиза е умение, което не всеки притежава такава и тук добиват представа, как е необходимо да се държат с читателите, на които трябва да помогнем, защото затова сме тук, да открият това което им е необходимо и да стигнат до правилният документ, които търсят", сподели менторът Мая Димитрова. 

За да стимулират интереса на студентите, те получават възможност да останат на работа в най-голямата библиотека в страната. Две от момичетата, които са доказали уменията си в работната среда вече са част от екипа ѝ. 

"Вдъхнови ме, че се занимавам с тази специалност, която уча в момента. Мога да се развивам в тази сфера, като мога да придобивам нова информация, която би ми била полезна не само теоретически, но и практически. Работата с книги, с библиография, като цяло свързано с библиотечния мениджмънт. Тази да помагам в обслужването на читатели, да записвам бележки, да участвам в процеса на информационната система в библиотеката, да бъда част от информационната система, за да стигне книгата до читател", разказа студентката Цветелина Димитрова

"Издирвах арабски книги, които са свързани със Сирия, сирийски автори или всичко отнасящо се до Сирия. Не само теоретически, но и практически просто да се запознаят с механизма, самата работа, да видят и архива, да се докоснат, като цяло", каза Мая Махмуд. 

Всеки студент, които изучава специалности, които са свързани с библиотечен мениджмънт, документалистика и архивистика може да стане част от екипа на библиотеката.

 

Сайт Добролюбие, януари 24, 2022   

В поредицата „Книжовен калейдоскоп“ Националната библиотека представя ръкописи от дарението на Софийския митрополит Мелетий през 1883 г.

https://dobrotoliubie.com/2022/01/24/%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF/

В поредицата „Книжовен калейдоскоп“ Националната библиотека представя ръкописи от дарението на Софийския митрополит Мелетий през 1883 г.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ представя ръкописи от дарението на Софийския митрополит Мелетий през 1883 година, с което е поставена основата на ръкописната й сбирка, съобщават от библиотеката.

Ръкописите са в поредицата „Книжовен калейдоскоп“. 

Митрополит Мелетий Софийски (1832–1891), с богат на противоречия духовен, обществен и политически живот, е споменаван многократно като един от учредителите и дарителите на Народната библиотека. Оказва се, че неговото дарение, дало началото на ръкописната сбирка на Библиотеката, е обвито в мистериозен облак. В писмо от 28 март 1883 г. Мелетий подканва старшия помощник В. Манчев да изпрати някого „с един чувал“, за да прибере от Митрополията подготвените за подарък ръкописни книги. Във второ писмо от 31 март се извинява, че не е било възможно да се предадат книгите, които събирал с „голямо тщение“ от различни части на Софийската епархия и приканва сега да бъдат взети от него. През 1910 г. в увода към първия том на своя опис на ръкописите и старопечатните книги в Народната библиотека Беньо Цонев посочва, че не е открил никакви документи за дарението. През 1930 г. обаче Директорът на Библиотеката Велико Йорданов публикува в „История на Народната библиотека в София“ списъка на дарените от Мелетий 48 ръкописи и старопечатни книги, без да цитира източника на сведението.

По неговия списък със сигурност могат да се идентифицират осем ръкописа:

Слова на Ефрем Сирин, писач монах Рафаил, 1592 г. – НБКМ 299 (2);
Октоих от ХV в., бил в Желявския манастир – НБКМ 178 (5);
Куриловското евангелие от ХVI в. – НБКМ 51 (7);
Евангелие от края на ХVI или началото на XVII в., с приписка за с. Мрамор – НБКМ 59 (8);
Миней за юли-август от втората половина на XVI в. – НБКМ 155 (9);
Осмогласник (октоих) от XVI в., с приписка на Никола от Новачане (Новачене) – НБКМ 196 (10);
Служебник и други книги, с приписка от 1738 г., от поп Вуче от Вакарел, XV–XVI в. – НБКМ 260 (31);
Апокалипсис, тълковен, XVI в. – НБКМ 101 (39).

Доколкото се опираме на посоченото сведение, още няколко ръкописа с много голяма вероятност представляват част от същото дарение. Сигнатурите в скоби съответстват на първоначалния библиотечен каталог и сочат първите постъпили книги – тук виждаме засвидетелствани номерата от 1 до 39. Тази зависимост допълнително помогна за издирването на ръкописите, които допускаме, че са били дарени от Мелетий Софийски.

Експозицията може да бъде разгледана в зала „История на книгата“ в Националната библиотека до края на месец януари 2022 г.


Февруари 2022г.

 БТА

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ чества 125 г. от рождението на големия българския художник Иван Милев

https://www.bta.bg/bg/news/lik/226920-natsionalnata-biblioteka-sv-sv-kiril-i-metodiy-chestva-125-g-ot-rozhdeniet

Националната библиотека отбелязва 140 години от рождението на писателя Добри Немиров с изложба

https://www.bta.bg/bg/news/lik/221065-Natsionalnata-biblioteka-otbelyazva-140-godini-ot-rozhdenieto-na-pisatelya-Dobr

Наситен с интересни събития ще бъде месец март за Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/228430-nasiten-s-interesni-sabitiya-shte-bade-mesets-mart-za-natsionalnata-biblioteka


Март 2022 г.

БТА, СОФИЯ,  06.03.2022 10:27

 Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” отбелязва 145-ата годишнина от рождението на академик Никола Михов с изложба, съобщиха от културната институция.

В поредицата „Български библиотекари и библиографи“ Националната библиотека отбелязва приноса на забележителни учени, преподаватели, общественици, които свързват живота си  с българската библиография и библиотекознание. На 6 март 2022 г. се навършват 145 години от рождението на изтъкнатия библиограф, икономист, статистик и забележителен учен енциклопедист академик Никола Михов. В изложбата са представени оригинални фотографии и документални материали, част от личния архив на Никола Михов, съхраняван във фонда на Българския исторически архив на Библиотеката. 

Никола Василев Михов ­ е роден на 6/18 март 1877 г. в Габрово. Завършва Априловската мъжка гимназия в родния си град. През 1897 г. заминава за Женева, за да следва биология и социология, но още на следващата година се прехвърля в Брюксел, където през 1900 г. се дипломира с докторат на тема "История на статистиката". След завръщането си в България преподава френски език във Велико Търново, Априловската гимназия и Първа мъжка гимназия в София. Служител е в Дирекция на статистиката, а между 1908 и 1912 г. е поддиректор и главен библиотекар в Народната библиотека в София. 

Като се придържа стриктно към златното си правило  "Нито една книга да не бъде цитирана от втора ръка", в продължение на повече от 20 години Никола Михов издирва чужда литература за България в големите библиотеки и кногохранилища в Мюнхен, Брюксел, Санкт Петербург, Берлин, Виена, Париж, Марсилия, Лондон,  Женева и др. Владеенето на няколко езика, изключителното му трудолюбие, устременост и библиографски умения му дават възможност да прегледа около 80 000 тома книги, справочници и периодични издания и да опише пълно и точно над 15000 от тях в многобройните си библиографски указатели. Тези, с които академик Михов вписва името си в историята на българската библиография са: „Библиографски източници за историята на Турция и България“ в 4 тома, „Населението на Турция и България през XVIII и XIX век: библиографско-статистическо изследване“ в 5 тома, „България и нейният народ по свидетелства на чужденци. Библиография на статии от немски, английски, френски и италиански периодични издания за Турция и България“, „Принос към историята на българската търговия“  в 6 части.

Изложбата е разположена в западното фоайе на Националната библиотека и е на разположение на читатели и посетители до края на месец март.

https://www.bta.bg/bg/news/lik/231312-natsionalnata-biblioteka-otbelyazva-s-izlozhba-145-godini-ot-rozhdenieto-na-akad

 

 

СОФИЯ,  10.03.2022 11:51  (БТА)

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отличи за четвърти пореден път най-щедрите благодетели в опазване на книжовността на България през 2021 година на церемония „Дарител на годината“. В словото си при откриването на събитието директорът на Библиотеката доц. Красимира Александрова  благодари на всичките над 340 дарители и спомоществователи на Библиотеката и припомни, че според социологическо проучване от последната година близо 40 на сто от дарителите казват, че даряват, защото така са възпитани, други 10 процента го правят от чувство на благодарност към каузата, съобщиха от НБ.

На събитието е присъствал и заместник-министърът на културата Юрий Вълковски. В своето приветствие той е подчертал, че сега е ред на държавата да подкрепи Националната библиотека в усилията й да съхранява, опазва и дигитализира книжовното богатство на страната.

С плакет на Националната библиотека  и грамота са наградени следните благодетели:

- "Борика" АД Национална картова и платежна схема в България - за подкрепа и пренасяне на българската историческа памет в модерния дигитален свят и за преиздаването на електронната версия на личния бележник на Васил Левски през 2021г. 

- "Софийска вода" АД, част от "Веолия" - за финансова подкрепа и за предоставянето на 250 стъклени гарафи за вода в унисон с екологичната политика на Националната библиотека.

- Адвокат Надя Ангелова, която повече от пет години дарява своя интелектуален труд, съчетан с висок професионализъм и безрезервно отдава своята енергия и време в името на каузата на Националната библиотека.

- Издателство "Захари Стоянов" - за дарение през последната година на над 650 екземпляра книги. Директорът на издателството акад. Иван Гранитски  прие грамотата с надеждата и призива Библиотеката да има още една нова, съвременна сграда, за повече място за съхранение на фонда, който надвишава 8 и половина милиона книги.

- Константин Чипев (потомък на големия български издател Тодор Чипев и на великия български политик д-р Константин Стоилов; живее и работи в САЩ като молекулярен и клетъчен биолог) - за спонсорирането на фототипното издаване на 300 екземпляра от книгата на академик Никола Начов, посветена на Христо Тъпчилещов, който е един от големите ни родолюбци, дарил живота си и половината си имот в полза на българските интереси.

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/233483-natsionalnata-biblioteka-sv-sv-kiril-i-metodiy-blagodari-na-svoite-dariteli-

 

 

СОФИЯ,  15.03.2022  (БТА)

Еленски препис на "История славянобългарска", 1784 г., писан от Дойно Граматик в Елена, ще бъде представен днес във виртуалната галерия на Национална библиотека. Преписът съдържа 183 ръкописни и 53 печатни листа (200 х 150 мм), съобщиха от НБКМ.

Както БТА вече писа, всеки делничен ден до 15 април Националната библиотека ще представя по един от преписите на "История славянобългарска".

Освен пълния текст на „История славянобългарска“, ръкописът на Еленския препис включва и няколко добавки - разказва за Ной, за подвизите на Александър Македонски, за разселването на славяните и за цар Самуил. Включени са и две песни от книгата "Razgovor ugodni naroda slovinskoga"( в превод на бълг. ез.  "Разговор, угоден за славянския народ" или "Приятен разговор за славянския народ") на хърватския поет и философ Андрия Качич-Миошич. Неговата книга представлява историческо повествование за южните славяни от античността до съвремието на автора, в което той отделя особено внимание на борбата с османските завоеватели. В "Разговора" има и мотиви от българската история в стихотворна форма. Песента "За Орун и Ницефор" възпява победата на българския хан Крум над император Никифор, а "Песен за император Василий", която е посветена на любовта между сръбския княз Иван-Владимир и дъщерята на българския цар Самуил - Косара, внушава идеи за общочовешкия стремеж на хората да живеят в мир и разбирателство, разказват от НБКМ.

Вероятно скоро след изписването му, Еленският препис е подвързан заедно с екземпляр от "Стематография" на Христофор Жефарович, отпечатана във Виена през 1741 г. Книгата съдържа хералдически изображения на южнославянските народи, литографски портрети на балкански владетели и духовници, на почитани южнославянски светци. Под всеки герб е изписано четиристишие - възхвала, съдържащо и текст за историческата съдба на държавата или областта, на която принадлежи гербът.Така тези две историографски съчинения се допълват взаимно в подкрепа на интереса на четящия българин към историческото минало.

Ето кратък откъс от документа:

       "Бележка на книжовника Дойно граматик от 1784 г.:

За слава на светата, единосъставна , животворяща и неразделима Троица - на Отца, Сина и Светия дух - изписах тази историйца аз, многогрешният Дойно Граматик от село Елена в годината от Сътворението на света 7292, а от Рождеството на словото божие - 1784, на десетия ден от месец март. [Тя е] събрана и създадена с труда и иждивението на хилендарския йеромонах Паисий  от Самоковска епархия, в полза на българския род в годината 1762 в манастира Хилендар по повеление божие - нему слава во веки, амин."

 

 

 

 

В. „Земя“ 12 март 2022 г.

 

В. „Земя“, приложение „Патриот“ 16 март 2022

В. „Труд“ 18 март 2022


Април 2022 г.

БТА,  1 април

Национална библиотека представя Търновски ( Шишков) препис на "История славянобългарска"

https://bta.bg/bg/news/lik/244917-natsionalna-biblioteka-predstavya-tarnovski-shishkov-prepis-na-istoriya-slav

БТА, 4 април

Павликянски сборник с препис на  преработката на "История славянобългарска" от дон Едуардо Валпа представят в Национална библиотека

https://bta.bg/bg/news/lik/246007-pavlikyanski-sbornik-s-prepis-na-prerabotkata-na-istoriya-slavyanobalgarska-o

БТА, 8 април

Във Виртуалната галерия на Националната библиотека днес представят Търновски (Чехларов) препис на "История славянобългарска"

https://bta.bg/bg/news/lik/248399-vav-virtualnata-galeriya-na-natsionalnata-biblioteka-dnes-predstavyat-tarnovski-

БТА, 13 април

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/251298-v-natsionalnata-biblioteka-sv-sv-kiril-i-metodiy-se-otkriva-kat-na-pakistan

СОФИЯ,  13.04.2022  (БТА)

В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се открива кът на Пакистан

В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се открива кът на Пакистан с книги предоставени от пакистанската национална библиотека, съобщиха от културната институция. Събитието ще открият, утре, от 11:00 ч., директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" доц. д-р Красимира Александрова и посланикът на Ислямска република Пакистан в България Нейно Превъзходителство г-жа Мариам Мадиха Афтап. Кътът ще е разположен на II етаж в Националната библиотека. Разполагането на подобни места с книги от различни държави е сред най-новите инициативи на Националната библиотека на България в подкрепа на двустранните отношения между страните и националните библиотеки. Кътът на Пакистан е петия, след  тези на Словения (2021), Нигерия (2021), Азербайджан (2021) и Словакия (2022).

На следващия ден, 15 април, за 22-ра поредна година пред Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий"  ще бъде  отбелязан празникът на цъфналите вишни – Оханами. Традицията  води началото си от 1999 г., когато проф. Сома от Токайския университет дарява вишневи фиданки сакура и чрез посолството на Япония в България, те намират своя дом пред Националната библиотека. 

На празника, който ще е от 16:00 ч., ще присъстват директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова, Негово Превъзходителство Хироши Нарахира, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, както и председателят на Асоциацията на завършилите Токайския университет в България Биляна Станойлович. Детският хор на БНР с диригент г-жа Венеция Караманова ще озвучат на живо празника Оханами.
 
В понеделник, 18 април, от 18:00 ч., в Централно фоайе на библиотеката проф. д-р Евгений Сачев, социолог и експерт по културно наследство, Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий, публицистът Иван Тренев и издателят Николай Тончев ще представят българския вариант на „Златната книга на песните" от Сорбоната в Централното фоайе на Библиотеката.

БТА, 14 април

https://bta.bg/bg/news/lik/251710-v-natsionalnata-biblioteka-sv-sv-kiril-i-metodiy-beshe-otkrit-kat-na-pakista

В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открит кът на Пакистан

В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (НБКМ) беше открит кът на Пакистан с книги предоставени от пакистанската национална библиотека. 

Домакин на събитието беше директорът на НБКМ доц. д-р Красимира Александрова. Тя и посланикът на Ислямска република Пакистан в България Нейно Превъзходителство Мариам Мадиха Афтаб откриха къта, който е пети до този момент.

Доц. Александрова разказа, че идеята за тези кътове е дошла именно от представители на посолството на Пакистан. Сега със задоволство мога да кажа, че този кът е вече факт, допълни тя. Надявам се, че съвсем скоро ще бъде и подписването на меморандум за сътрудничество и разбирателство с Националната библиотека на Пакистан, посочи още доц. Александрова.

Тя отбеляза, че създаването на кътове на различните държави е предизвикало интерес и вече има заявено желание от още много посолства.

Посланик Мариам Мадиха Афтаб изрази надежда това да е началото на предстоящо дълго и полезно сътрудничество между Националните библиотеки на България и Пакистан и пакистанското посолство. За нас е радостно, че точно тази година се открива този кът, защото през 2022 г. честваме 75-годишнина от независимостта на Пакистан, допълни тя. България и Пакистан имат дългогодишни приятелски отношения, повече от 55 години, и се надявам, че този кът ще привлече много българи, които да научат повече за държавата, за културата и за обичаите ни, и би ги довело в Пакистан като туристи, каза Афтаб и допълни, че се надява това да помогне в много области.

БТА, 15 април

https://bta.bg/bg/galleries/bulgaria/32339

Цъфнали вишни - празник - Национална библиотека

 


Май 2022 г.

5 май 2022 г.

Добролюбие – информационен сайт

Български учени представят фототипно издание на Празничния миней на Божидар Вукович Подгоричанин в Подгорица

https://dobrotoliubie.com/2022/05/05/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%bf%d0%bd/

 

 

БНТ, 11 май

 

https://bntnews.bg/news/parviyat-prepis-na-istoriya-slavyanobalgarska-i-oshte-25-prepisa-v-nacionalnata-biblioteka-1194410news.html

 

https://bntnews.bg/news/pokazvat-26-te-originalni-prepisa-na-istoriya-slavyanobalgarska-snimki-1194347news.html

 

https://bnt.bg/news/den-na-svetite-bratya-kiril-i-metodiy-i-profesionalen-praznik-na-bibliotekarite-v-balgariya-v320039-305996news.html

 

bTV, 11 май

 

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/istorija-slavjanobalgarska-na-260-godini.html

 

ТВ България он ер, 11 май

 

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/265105-unikalna-izlozhba-26-prepisa-na-istoriya-slavyanobalgarska-v-natsionalnata-biblioteka

 

 

БНР, 11 май

 

https://bnr.bg/horizont/post/101644982/nacionalnata-biblioteka-otbelazva-patronnia-si-praznik-s-izlojbata-oltari-na-narodnata-pamet

 

https://bnr.bg/horizont/post/101644723/bibliotekarite-praznuvat-izlojba-za-paisii-v-nacionalnata-biblioteka

 

БТА

https://www.bta.bg/bg/news/lik/culture/263815-natsionalnata-biblioteka-sv-sv-kiril-i-metodiy-chestva-dvoen-praznik-s-izloz

 

СОФИЯ,  

11.05.2022 13:40

 (БТА)

Всяка година на 11 май Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) отбелязва двоен празник: патронен - на светите равноапостоли и професионален - на българския библиотекар. По традиция и днес пред сградата на най-голямата библиотека в страната и най-стария културен институт в следосвобожденска България се събраха десетки граждани, които поднесоха цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий, а ученици изнесоха тържествен концерт. 

Празникът започна и с откриване на изложба в централното фоайе "Олтари на народната памет” в чест на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на неговата "История славянобългарска". В експозицията са изложени 26-те оригинални преписа на "История славянобългарска", които се съхраняват във фонда на Библиотеката. Всеки един от тези преписи бе представен през март и април на сайта на Българска телеграфна агенция, която е партньор на НБКМ.

Откриване на изложбата започна със слово на директора на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий” доц. д-р Красимира Александрова, която пожела колекциите да се множат и отново напомни, че за нуждите на институцията е необходима още една сграда. За да може да се приютят ценните архиви и колекции, и да се оформят допълващи се пространства - така, както са структурирани модерните библиотеки по света.

Доц. Александрова съобщи, че 10 от 26-те преписа на "История славянобългарска" вече са дигитализирани, останалите 16 - ще бъдат в цифров формат до края на годината. В науката са известни 50 преписа на Историята на Паисий, известна още под името "Белова”.

На тържеството присъстваха библиотечни служители, членове на Обществения съвет на Националната библиотека, дарители на институцията, съветникът от Президентската институция Милена Димитрова, двама заместник-министри на културата: Юрий Вълковски и Весела Кондакова, и много други приятели на НБКМ. Беше прочетен поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев. Заместник-министър Юрий Вълковски в приветствено слово нарече библиотеките „пазители на духовните пространства, които търсят и дават посоки за развитие на културната мощ на нацията”. Той увери, че управляващите мислят за осигуряването на нова библиотечна сграда и каза, че е щастлив да разпознае сред присъстващите лицата на библиотекари, които са му помагали в студентските години, когато редовно е чел във Втора и Четвърта читални на НБКМ.      

 

Стандарт нюз, 11 май

 

https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/pokazvat-nay-tsennata-blgarska-kniga-v-natsionalnata-biblioteka-492437.html

 

www.dnes.bg, 11 май

https://www.dnes.bg/sofia/2022/05/11/26-prepisa-na-istoriia-slavianobylgarska-izlojeni-v-nacionalnata-biblioteka.529696

 

https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/718171

 

https://zarata.info/26-преписа-на-история-славянобългарска/

 

https://1den.bg/bulgaria/26-преписа-на-история-славянобългарска/

 

https://novini247.com/novini/natsionalnata-biblioteka-predstavi-spetsialna-ekspozitsiyata-po-povod-300-godini-ot_4438486.html

 

https://www.geomedia.bg/novini/bibliotekata-pokazva-digitalna-istoriya-slavyanabalgarska/

 

https://lupa.bg/news/26-originalni-prepisa-na-bdquoistoriya-slavyanobalgarskaldquo-v-nacionalata-biblioteka_176758news.html

 

БНТ, Канал 1, предаване Отблизо, 22 май

Най-малките книги, които се съхраняват в Националната библиотека

Интервю с д-р Бояна Минчева  – главен архивист в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

https://bnt.bg/news/nai-malkite-knigi-koito-se-sahranyavat-v-nacionalnata-biblioteka-v320938-306422news.html

 

БНТ, Канал 1, В кадър, 22 май

 

Кодът на Паисий – документален филм, реализиран с помощта на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

https://bnt.bg/news/kodat-na-paisiy-306403news.html

 

В. Дума, 22 май

Библиотеката е пулс, дава идеи и възможност да твориш

Интервю с Директора на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий доц. д-р Красимира Александрова

Четенето е възможност за спасение от тревожността и за излизане от сивото ежедневие, казва директорът на Националната библиотека пред вестник „Дума“ - 23.05.2022 г.

https://www.duma.bg/dots-krasimira-aleksandrova-bibliotekata-e-puls-dava-idei-i-vazmozhnost-da-tvorish-n258253

 

Bulgaria On Air, 23 май 2022

 

Софроний Врачански е основоположникът на преписите на "История славянобългарска"

Интервю с доц. Елена Узунова – архивист в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

"Имаме специално хранилище, което е с подходяща температурна влажност", каза доц. Узунова

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/266539-sofroniy-vrachanski-e-osnovopolozhnikat-na-prepisite-na-istoriya-slavyanobalgarska

 

 

 

Нова телевизия, 24 май 2022

Светлозара Савова – младата писателка, автор на книгата „Писма до татко“

Интервю с нея в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

https://nova.bg/news/view/2022/05/24/369892/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%83%D0%B7%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/

 

Информационен сайт „Любословие“, 24 май 2022

 

Изложба с пощенски марки на Кирило-методиевска тематика в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”

https://luboslovie.bg/2022/05/24/%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0-%d1%81-%d0%bf%d0%be%d1%89%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bb%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d1%82/

 

Вестник „Галерия“, 25 май

Търсим млади хора, но заплатите са твърде ниски

Интервю за с директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова

Интервю за с директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова,вестник "Галерия", 25 май 2022г.

 

26 май 2022 г.

NESEBAR-NEWS.com

„Несебър в картографски архиви и колекции II - XXI век“ в НБ „Св. Св. Сирил и Методий“

http://nessebar-news.com/top-news/%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B2%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA/

 

27 май 2022 г.

БТА

Националната библиотека отбеляза 120 години от рождението на Ангел Каралийчев с фототипно издание „Мечо“

https://www.bta.bg/bg/news/272456-natsionalnata-biblioteka-otbelyazva-120-godini-ot-rozhdenieto-na-angel-karaliych

 

27 май 2022 г.

Утро – Русе

Националната библиотека отбеляза 120 години от рождението на Ангел Каралийчев с фототипно издание „Мечо“

https://utroruse.com/article/802223/

 

28 май 2022

БНР, програма  „Хоризонт“, предаване „Закуска на тревата“

Националната библиотека издаде книгата за деца на Ангел Каралийчев - „Мечо"

Интервю за новата книга, издадена от НБКМ с доц. Александрова

https://bnr.bg/horizont/post/101653773/nacionalnata-biblioteka-izdade-knigata-za-deca-na-angel-karaliichev-mecho

 

 

31 май 2022

Агенция  и радио „Фокус“

Яница Радева, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“: „Мечо“ е важна книга за това как се ражда един български писател за деца

http://focus-news.net/news/2022/05/31/2949017/yanitsa-radeva-natsionalnata-biblioteka-sv-sv-kiril-i-metodiy-mecho-e-vazhna-kniga-za-tova-kak-se-razhda-edin-balgarski-pisatel-za-detsa.html