ПРЕМИЕРА НА ФАМИЛНА КНИГА В КЛУБ „ПИСМЕНА” НА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА
17 януари 2020 г.
Поредица „Български библиографи и библиотекари“ Виртуална Изложба „150 години от рождението на Стоян Аргиров“
14 февруари 2020 г.

ИЗЛОЖБА „ЛЕКАРСТВЕНИЦИ, БИЛКИ, СВЕТЦИ“

ИЗЛОЖБА „ЛЕКАРСТВЕНИЦИ, БИЛКИ, СВЕТЦИ“

В зала “История на книгата” в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ беше открита изложбената витрина „Лекарственици, билки, светци“, част от поредицата „Книжовен калейдоскоп“. На откриването на експозицията присъстваха новоизбраният председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС) – проф. Асена Стоименова, и досегашният му председател – проф. Илко Гетов, магистър-фармацевт Борислав Борисов, народен представител от ГЕРБ, гости и фармацевти. Експозицията бе открита в деня на 13 години от учредяването на  Българския фармацевтичен съюз.

Като домакин на събитието, директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова приветства гостите и пожела още по-голям обществен престиж на съсловната организация.Доц. Елена Узунова, главен архивист в Отдел „Ръкописи и старопечатни книги“, представи любопитни факти за някои от експонатите. В Гръцки лекарственик от XVIII в. има интерсна рисунка на растението мандрагора с корени като женско и мъжко човешко тяло.

Във витрината „Лекарственици, билки, светци“ са представени оригинали на други интересни и ценни ръкописи и печатни издания от специалнитеколекции на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Председателят на БФС професор Асена Стоименова благодари за гостоприемството на Националната библиотека и отбеляза, че нейният мандат не случайно започва в храма на книгата и познанието.

Изложбата „Лекарственици, билки, светци“ ще бъде достъпна за посетители до края на месец февруари.

Фотогалерия

Фотограф: Иван Добромиров

Оразмеряване на шрифта