Мая Кисьова в “Духът на словото”
28 април 2020 г.
Общото събрание на БРЦК, 1872 г.
Общото събрание на БРЦК, 1872 г.
29 април 2020 г.

МИНИАТЮРНИ ИЗДАНИЯ

МИНИАТЮРНИ ИЗДАНИЯ

В днешното издание на рубриката "Перли в КОРОНАта" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще Ви разкажем за миниатюрните книги. Те се появяват още в дълбоката древност. Едно от най-ранните свидетелства за наличието им е от І в. пр. Хр. на писателя и оратор Плиний Стари за миниатюрни ръкописни копия на „Илиада” на Омир. В древността се приемало, че тази поема със своята ритмика и поетическо съвършенство лекува от редица болести и предпазва от злини своя притежател. Най-често срещани и използвани от най-стари времена са миниатюрни копия на Библията и еврейската Тора, възприемани като универсални амулети срещу всякакакво зло и лек за всяка болест.

През 1468 година  помощникът на  първия печатар Йохан Гутенберг и негов приемник - Питър Шофер, печата първата миниатюрна книга "Diurnale Moguntinum" ,  фрагменти от която днес се пазят в Националната библиотека в Париж. Привлекателни по своя външен вид, миниатюрните издания служат освен за разпространение на религиозни доктрини и  пропаганда на политически идеологии, така и за израз на лични чувства.

От 18 век миниатюрните издания са вече и поетически сборници, и алманаси. Те често се изработват като истински бижута. Подвързията им е от скъпа кожа, сребро, кост и злато. Внушително присъствие регистрират речниците и разговорниците.

Колекционерите на миниатюрни книги все още спорят какъв да бъде пределният размер. Споровете се въртят около размер от 2 ½ инча до 4 инча (10 см). По международните стандарти в последно време бе прието за миниатюрно издание да се счита книга, чийто формат по ширина и височина не надвишава 76, 2  мм - 3 дюйма.

Една от най-скъпо продадените на аукцион миниатюри е малък молитвеник на латински език, отпечатан през 1530 г. – 80 000 $.

Колекцията от миниатюрни книги на Националната библиотека наброява 461 тома. Най-малката книга, съхранявана в Библиотеката е издание на молитвата "Отче наш" на 7 езика, отпечатана в Мюнхен през 1960 г. Размерите й са 3,5 х 3,5 мм.

Оразмеряване на шрифта