“Иван Вазов като детски писател“ Виртуална изложба
31 май 2020 г.
Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
2 юни 2020 г.

БУСИНСКО ЕВАНГЕЛИЕ

БУСИНСКО ЕВАНГЕЛИЕ

Бусинското четириевангелие от третата четвърт на ХVI в., вероятно писано в Молдова, е част от колекцията Славянски ръкописи на Националната библиотека.

Четириевангелието е вид богослужебна книга, в която евангелията са в следния ред: Матей, Марко, Лука и Йоан. За Бусинското четириевангелие се смята, че е било напрестолно евангелие, което се изнася от свещеника пред миряните единствено по време на литургията. През останалото време обичайното място на книгата е върху Светия Престол. Свидетелство за това, че Бусинското евангелие е било именно напрестолно, е например неговата подвързия, както и богатата му украса.

Преди началото на всяко от евангелията на отделен лист в прекрасни рамки на златен фон е изобразен съответният евангелист. Веднага след това има копринен лист, който е бил предназначен да предпазва златното фолио от изронване. Листът, на който е изобразен евангелист Йоан, е откъснат. Пред всяко евангелие началните букви и орнаментите са в многоцветни съчетания – синьо, зелено, жълто и златно.

Ръкописът съдържа множество приписки от XVIII в. и първата половина на XIX в. Текстовете на някои от тях свидетелстват, че до постъпването на паметника в Народната библиотека в продължение на около век и половина той е бил използван в богослужебната практика в местната църква „Св. Николай Чудотворец“ в с. Бусинци, Пернишко. През 1884 г. Константин Иречек го прави част от ръкописната колекция на Библиотеката.

 

Оразмеряване на шрифта