Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
2 юни 2020 г.
ОСМАНСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА БОТЕВАТА ЧЕТА
ОСМАНСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА БОТЕВАТА ЧЕТА
4 юни 2020 г.

РАЗЛИЧНОТО ИЗДАНИЕ – МЕТАЛНАТА КНИГА “L’ANGURIA LIRICA”

РАЗЛИЧНОТО ИЗДАНИЕ - МЕТАЛНАТА КНИГА "L'ANGURIA LIRICA"

В колекциите с редки и ценни книги на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” има издание, което впечатлява със своята различност, защото не е традиционно отпечатано на хартия. Става дума за метална книга – плод от съвместната творческа дейност  на римското футуристично издателство за поезия и предприятието “Lito – Latta” в Савона. “L’Anguria Lirica” e образец на късния футуризъм и излиза през 30-те год. на 20 в. в тираж от 101 екземпляра.

През 1998 г. изданието постъпва в Националната библиотека като дарение и е част от личната библиотека на изтъкнатия български художник и скулптор акад. Иван Ненов, който установява творчески контакти с италианските футуристи при двете си посещения в Италия през 1932 и 1936 год.

Автор на стиховете в “L’Anguria Lirica” е Тулио Мадзоти с литературния псевдоним Тулио д’Албисола, а художник- Бруно Мунари. Книгата съдържа 21 л. (вкл. корици) с размер 19,5 х 15 см. Текстът и илюстрациите са възпроизведени по литографски начин върху тънки метални листове.

Иван Ненов се запознава с Тулио Мадзоти благодарение на блестящото си представяне във футуристични проекти. Мадзоти, освен поет, е и собственик на керамично предприятие в Албисола. В старинния керамичен център, който е и своеобразно средище на поети и художници, българският художник прекарва ползотворни и щастливи дни, които намират отзвук както в живописните му творби след завръщането в България, така и по-късно през 60- те год. в керамичната пластика, с която се занимава.

Книгата “L’Anguria Lirica” е свързана с името на още един български творец – художника Николай Дюлгеров. В нея са включени две негови творби – футуристичен портрет на Тулио д’Албисола и реклама на  предприятието за ламарина “Lito – Latta”, издържана  в стила на конструктивизма.

Съхранението на подобно рядко издание в колекциите на Националната библиотека е потвърждение за богатството и ценността на нейния фонд.

Оразмеряване на шрифта