РАЗЛИЧНОТО ИЗДАНИЕ - МЕТАЛНАТА КНИГА "L'ANGURIA LIRICA"
РАЗЛИЧНОТО ИЗДАНИЕ – МЕТАЛНАТА КНИГА “L’ANGURIA LIRICA”
3 юни 2020 г.
Борис Христов в операта „Борис Годунов“
МУЗИКАЛНА ПЕРЛА В КОРОНАТА
5 юни 2020 г.

ОСМАНСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА БОТЕВАТА ЧЕТА

ОСМАНСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА БОТЕВАТА ЧЕТА

Гениалният поет и ревюционер Христо Ботев е роден в Калофер на 6 януари 1848 г. Учи в местното училище, а по-сетне заминава да следва в Одеса. Буен и свободолюбив той трудно се вписва в строгия режим на гиназията и е изключен. Връща се в Калофер, но в крайна сметка отново заминава в странство, където активно се включва в редовете на българската революционна емиграция. Освен това учителства, издава вестници и се занимава с публицистика.

След избухването на Априлското въстание Ботев се заема с организирането на чета, която да се притече в помощ на въстаниците. На 17 май четата е на десния бряг на река Дунав - при село Козлодуй.

 

Писмо до управителя на Търново, в което се съобщава, че се подготвя една чета начело с даскал Христо да премине в България.

Следват множество сражения с османски войници и черкези. На 18 май сутринта четниците влизат в по-голямо сражение при село Баница.

 

Телеграма до управителя на Оряхово, с която му е съобщено, че слезлите при Козлодуй въстанници са достигнали село Баница и са влезли в сражения с черкези.

На 20 май четата води тежки битки с черкези и османски редовни войски при местността Вола. По-късно вечерта войводата Христо Ботев е убит.

Протокол, че са изразходвани 162 патрона за пушки Уинчестър по време на сражение между четниците и ломски жандармеристи.

 

Оразмеряване на шрифта