ОСМАНСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА БОТЕВАТА ЧЕТА
ОСМАНСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА БОТЕВАТА ЧЕТА
4 юни 2020 г.
ДУХОВНИ ОБРАЗИ
ДУХОВНИ ОБРАЗИ
8 юни 2020 г.

МУЗИКАЛНА ПЕРЛА В КОРОНАТА

Борис Христов в операта „Борис Годунов“

Представяме ви костюма на Борис Христов от участието му в операта „Борис Годунов“ на Модест Мусоргски, експониран  във фоайето на втория етаж на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Според изкуствоведа Атанас Божков с този театрален костюм нашият именит оперен певец Борис Христов извършва „Една от най-големите реформи в музикалния живот на епохата“. Тя става факт след премиерното изпълнение на операта „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски на сцената на театър „Ковънт Гардън“ на 31 октомври 1958 г. Тогава за пръв път операта е представена на руски език пред английската публика. Това е дългогодишна битка на нашия сънародник по налагането на оригинален език при изпълнението на руските опери, овенчала се с успех на тази паметна дата. Това удостоверяват и италианският вестник „Corriere della sera“, Milano, 3 Novembre, 1958. и „Дейли мейл“, който пише, че „вечният спор, дали езикът играе важна роля в изпълнението на някоя опера, е окончателно решен“ (1 ноември 1958).

Няколко дни по-късно, на 11 ноември 1958 г., на изпълнението на „Борис Годунов“ в „Ковънт Гардън“ присъства и английската кралица Елизабет. След края на второто действие тя пожелава да поздрави Борис Христов. Разговарят на френски език. Кралицата казва, че одобрява идеята цялата опера да бъде изпълнена на оригиналния руски език. Кралицата пита Борис Христов дали е доволен от резултата. Отговорът е кратък и лаконичен – „Разкошно“. Така победата е вече окончателна! Реформата е извършена успешно!

Костюмът с инвентарен номер на театър „Ковънт Гардън“ от вътрешната страна и датировка 1958 г. е дарен на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ през 1996 г. от съпругата на певеца Франка де Рензис-Христова и може да бъде видян във фоайето на втория етаж – пред Музикалния отдел, където могат да бъдат намерени и много книги и аудиозаписи за и на Борис Христов.

 Представяме малка част от ценните музикални звукозаписи на ненадминатия бас Борис Христов!

 

 

Оразмеряване на шрифта