Борис Христов в операта „Борис Годунов“
МУЗИКАЛНА ПЕРЛА В КОРОНАТА
5 юни 2020 г.
ГЕМИТЕ НА ОРЛЕАНСКИЯ ХЕРЦОГ
ГЕМИТЕ НА ОРЛЕАНСКИЯ ХЕРЦОГ
9 юни 2020 г.

ДУХОВНИ ОБРАЗИ

ДУХОВНИ ОБРАЗИ

„Духовни образи“ – заглавието на руския илюстриран синодик от края на XVII в., което се чете върху подвързията на паметника, е изписано със златни букви.

Първоначално синодикът представлява сборник с решенията на църковните събори. По-късно се разиват различни видове синодици. Ръкописът от Националната библиотека принадлежи на най-късно появилия се и развил се в Русия вид – „чети синодици“. В състава им влизат текстове, свързани с обосноваването на необходимостта от помена, със съдбата на душата след смъртта, както и други, обясняващи смисъла на различни ритуали на православната църква.

Ръкописът е изпъстрен със 126 илюстрации, изработени от трима художници. Всички илюстрации на библейски събития, притчи, видения, митарства и др. са съпътствани от пояснителен текст. Първата илюстрация е на Исус Христос Вседържител.

През 1920 г. ръкописът е откупен от Румен Божков, учител от Пирдопско, и е прибавен към колекцията от Славянски ръкописи на Библиотеката. Неотдавна е направено издание на ръкописа, което освен изследване предлага и съвременен превод на български и руски език.

Сред разнообразното съдържание е и „Притчата за мъжа, преследван от лъв и камила“:

Един човек ходеше по празно поле. На това поле нямаше нито храсталаци, нито гора. Когато видя към него да препускат лъв и камила, човекът се натъжи – къде да се скрие от тези зверове. „И видях кладенец и скочих в него. И видях, че от двете страни на кладенеца растяха две дървета. Едното дърво имаше златни листа, а другото – сребърни“. И човекът падна на сребърното дърво и започна да къса сребърните листа и да ги слага в пазвата си. Като стъпи здраво с крака на дървото, човекът погледна към върха на дървото. И капна в устата му медна сладост, и забрави той смъртния час, зверовете и крокодилите. И долу видя две мишки, които гризяха дървото – едната бяла, а другата черна. Тълкование: Полето това е целият ни свят, [камилата е немощта] и старостта, лъвът е смъртта, а крокодилите бедите и напастите [на този живот]. Ако някой беди и напасти претърпи в този живот с благодарност, ще спаси душа си от греховете, а в отвъдния живот ще победи змиите и крокодилите, а грешният ще попадне в зъбите им. Кладенецът е мрежата на дявола и домът на богатите, в които хората се оплитат и умират. Мишките, които гризат корена на дървото, са човешкият живот. Бялата е денят, а черната нощта. А в [] душата царства в този кратък живот.

Оразмеряване на шрифта