ФЕРМАН ЗА ОТКРИВАНЕ НА ТЕКСТИЛНАТА ФАБРИКА НА ДОБРИ ЖЕЛЯЗКОВ
ФЕРМАН ЗА ОТКРИВАНЕ НА ТЕКСТИЛНАТА ФАБРИКА НА ДОБРИ ЖЕЛЯЗКОВ
18 юни 2020 г.
ГРЪЦКИ ЛЕКАРСТВЕНИК ОТ XVIII ВЕК
ГРЪЦКИ ЛЕКАРСТВЕНИК ОТ XVIII ВЕК
22 юни 2020 г.

АТЛАСЪТ НА ВЕЛИКИЯ КУРФЮРСТ

АТЛАСЪТ НА ВЕЛИКИЯ КУРФЮРСТ

Atlas des Grossen Kurfürsten е атлас с огромни размери, отпечатан в Холандия, вероятно през 1663 г. Холандският фелдмаршал и принц, херенмайстор на „Ордена на Йоанитите“ Йохан Мориц фон Насау-Зиген (1604 – 1679) подарява изключителното издание на Великия курфюрст на Свещената Римска империя Фридрих Вилхелм фон Бранденбург (1620 – 1688).

Може само да гадаем как се е родила идеята у Йохан Мориц за този подарък, както не е известно и кога е направил дарението. През 1660 г. амстердамският търговец Йоханес Кленке подарява голям атлас на крал Чарлз II по случай възстановяването на монархията в Англия. Вероятно Йохан Мориц е бил толкова впечатлен от „атласа на Кленке”, че е поискал да направи подобен подарък на Великия курфюрст, с когото са го свързвали близки приятелски отношения. През 1661 г. Фридрих Вилхелм фон Бранденбург основава библиотека в Кьолн. В писмо от 2 август 1664 г. до фон Насау-Зиген пише: „Благодаря ви за голямата книга, която е много красива и обогати извънредно много моята библиотека“. Вероятно дарението е било направено известно време преди това.

Оригиналният атлас е с размери 115 x 175 см. и тежи 125 кг. Кориците на изданието са обвити с фина кожа и е монтиран многосъставен обков с позлата, който включва централни и ъглови ажурни елементи. Централният елемент представлява родовия герб на Йохан Мориц, щит върху осемлъчевия кръст на рицарския Орден на Йоанитите. Книгата се затваря с три закопчалки. Обрезите на листовете са позлатени.

Атласът съдържа 35 голямоформатни карти и 18 малкоформатни морски карти, дело на едни от най-добрите картографи от т.нар. златен век за холандската картография, като Блау, де Вит, Х. Хондиус, Вишер, Колом и др. Голяма част от картите са ръчно гравирани и оцветени, богато декорирани с барокови елементи и подробни текстови обяснения.

Редът на картите следва този на атласите от епохата и започва с известната Карта на света от Фредерик де Вит (1630 – 1706). Следват карти на континентите, карта на Европа и Германия и две карти на територията на Бранденбург-Прусия и областта Клевер. Наред с картите на Азия, Африка и Америка е поместена и специалната карта на Блау, документираща територията на холандска Бразилия, чиито губернатор през  1636 – 1644 г. е бил и самият Йохан Мориц.

Днес оригиналното издание се съхранява в картографския отдел на Държавната библиотека в Берлин.

През 1971 г. Издателство за изкуство и наука в Лайпциг отпечатва умалено факсимилно издание на уникалния атлас от 17 век. Общият тираж е 750 екземпляра. Притежаваният от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ екземпляр е номер 95. Съхранява се в колекциите на отдел „Карти и графика“.

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”15″ bottom_margin=”15″ border_size=”” icon=”” icon_size=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Оразмеряване на шрифта