МАГИЯТА МОРЕАвторска изложба на художник-фотограф Иван Добромиров
20 август 2020 г.
Виртуална изложба „Аджарски ръкописи в Националната библиотека“
15 септември 2020 г.

РОЖЕНСКИЯТ СЪБОР: ОМАЙВАЩАТА МУЗИКА НА РОДОПА ПЛАНИНА

РОЖЕНСКИЯТ СЪБОР: ОМАЙВАЩАТА МУЗИКА НА РОДОПА ПЛАНИНА

Съборите в България имат история и традиция. Възникнали като празници тясно свързани с религията, през годините те се превръщат в най-съкровен изблик на народната душа, свързани преди всичко с веселието, с изявата на народния творчески гений и стават обществени увеселения.  

Такъв път на развитие следва и Роженският събор. Провеждан на поляните на прохода Рожен, край връх Рожен в Родопите, като най-ранни писмени източници определят съществуването му от средата на XIX век. Историята която се помни и живата традиция, дават основание Роженският събор и днес да събира цяла Родопа и не само.

През 1961 г. е обявен първият събор - надпяване, който има ново съдържание – да популяризира и съхранява голямото фолклорно богатство на родопския край.

От 1965 г. в „Музикален отдел“ на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ започват да се депозират и съхраняват български грамофонни плочи. Сред палитрата от звукозаписи се открояват мелодиите и песните от родопската фолклорна област.

Запознайте се (на снимката) с грамофонната плоча издание на звукозаписна компания „Балкантон“ - Песни от събора - надпяване в Рожен - Родопите, посветен на родопската песен, проведен през м. август 1961 г.

Изработената от винил грамофонна плоча е с диаметър 25 см (среден размер), и звукозапис на 33 оборота, включва малка част от плеядата знаменити български гласовити певци и певици, и чудни гайдари от цялата Родопска област от първия фолклорен събор.

Емблематични са „Родопските песни” в изпълнение на самобитния гайдарски оркестър „Сто каба гайди”, чиято основа е поставена именно на първия събор-надпяване в Рожен – Родопите през далечната 1961 г. През 2010 година оркестър „100 каба гайди” е вписан в Националната система „Живи човешки съкровища” като уникално нематериално богаство на България.

Гласът на Бойка Присадова, една от първите певици на фолклорния ансамбъл „Родопа“ и негова солистка, със „Задали са се подали” доставя естетична наслада на слушателя. Първият събор надпяване на Рожен, носи успех на певицата и Бойка Присадова печели голямата награда.

Включена в грамофонната плоча редом с изпълнители като Бойка Присадова, Георги Петканов, Лазар Каневски и други взели участие в събора е и Гергана Чукалова с популярната песен „Ворвете дручки” в съпровод на гайда. На събора-надпяване тогава младата изпълнителка е отличена с награда.

Такава е силата на Родопите, родопчанина и родопската музика, да омайват с красотата си, да трогват с добротата си и да омагьосват с гласовити певци и със звука на гайдата.

През 1993 г. съборът е обявен като национален - поканени са да участват изпълнители от цялата страна за да се покаже богатото фолклорно наследство на България. Открива се с химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе” под съпровода на „Стоте родопски гайди”.

Оразмеряване на шрифта