Волфганг Амадеус Моцарт(1756-1791) 265 години от рождението на великия композитор
Волфганг Амадеус Моцарт(1756-1791) 265 години от рождението на великия композитор
25 януари 2021 г.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ В ОГЛЕДАЛОТО НА НЕГОВОТО ДОКУМЕНТАЛНО НАСЛЕДСТВО 148 години от гибелта на Апостола на свободата
ВАСИЛ ЛЕВСКИ В ОГЛЕДАЛОТО НА НЕГОВОТО ДОКУМЕНТАЛНО НАСЛЕДСТВО148 години от гибелта на Апостола на свободата
18 февруари 2021 г.

ПЪТУВАНЕ С БАРОН ДЬО ФОРБЕН

ПЪТУВАНЕ С БАРОН ДЬО ФОРБЕН

Представяме един интересен, но малко познат албум от фонда на „Картографски и графични издания“ на отдел „Специални колекции“ – книгата „Пътуване на Изток“ от Луи Никола Филип Огюст дьо Форбен.

„Пътуване на Изток“ е пътепис, документиращ пътуването на барон Огюст дьо Форбен през 1817 г. до близкоизточните страни, започвайки от Гърция, по крайбрежието на Средиземно море, през цяла Палестина и накрая до Египет.

 

 

Екземпляр на книгата „Voyage dans le Levant“ („Пътуване на Изток“) във фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е първо издание, отпечатано в Париж през 1819 г., което постъпва в НБКМ през 1924 г. Размерът на албума е 71 х 55 см.

Съдържанието се състои от 2 части в единтом. Първата част на книгата е с текст, който описва пътуването на дьо Форбен, а втората съдържа 80 литографии. Книгата е отпечатана в 325 екземпляра. Гравюрите и литографиите изобразяват антики, пейзажи, сцени от всекидневието в градовете и различни обекти в целия Изток.

Голяма ценност в албума е планът на Гроба Господен в Йерусалим.

 

 

Луи Никола Филип Огюст дьо Форбен (Louis Nicolas Philippe Auguste de Forbin), роден на 19 август 1777 г., е френски художник, археолог, писател и втори директор на музея „Лувър“.

Първоначалните си познания по изкуство той придобива при художника и гравьор Боасийо. По-късно, на служба в Националната гвардия, е изпратен заедно с батальона си в Ница и Лион, където се сприятелява с Франсоа Гранет, който оказва влияние върху цялата му по-нататъшна кариера. След това заминава за Париж и учи в работилницата на Л. Дейвид.

 

 

През 1779 г. дьо Форбен трябва да остави настрана четките и палитрата и да се въоръжи отново със сабя и пистолет. Служейки в редиците на Наполеоновата армия, Форбен участва в походите до Португалия, Испания и Австрия. През 1809 г. се оттегля с чин подполковник и заминава за Италия, като се посвещава изцяло на изкуството.

Огюст дьо Форбен се завръща в Париж и през 1816 г. е избран за член на Френския институт и назначен за директор на кралските музеи. Той преобразява галерията на Лувъра, като я обогатява с важни придобивки, организира музей на Карл X, посветен на египетски и етруски антики, основава Люксембургски музей за произведенията на все още живи френски художници.

В Лувъра се съхраняват две от най-успешните картини на Огюст дьо Форбен: „Манастирска зала“ и „Параклис в руините на Колизеума“.

През 1817 – 18 г. Огюст дьо Форбен извършва пътуване на държавна сметка до Гърция, Турция, Сирия и Египет и доставя от там голям брой паметници на античното изкуство.

Френският крал Луи XVIII възлага на Форбен да обогати експозицията на кралския музей. Затова през 1817 г. той тръгва начело на експедиция на изток, за да се закупят антики за музея, включително статуя на богинята Сехмет, изложена в Лувъра.

Делегацията включва инженер, картограф и художници. Експедицията отплава до Акра, Галилея и от тук нататък пътува по суша. Докато са в Палестина, пътниците посещават Мъртво море и река Йордан, стигат до Кайро и отплават по Нил до Горния Египет. Основните места, които посещават, са о. Милос, Атина, Константинопол, Ефес, Акра, Йерусалим, Газа, Дамиета, Кайро, Луксор, Тива, Розета и Александрия.

Когато през април 1818 г. експедицията се завръща във Франция, Форбен е похарчил приблизително 28 000 франка за закупуване и транспортиране на антики, някои от които попадат в колекциите на Лувъра (по това време наричан Кралският музей на Франция).

През 1819 г. излиза книгата му с илюстрации „Пътуване на Изток”, посветена на впечатленията му от това пътуване. Описанията на Форбен го илюстрират като зрял наблюдател, притежаващ дълбока хуманистична култура.

Интересна подробност за екземпляра, намиращ се в Националната библиотека, е, че книгата има етикет от книжарница Henry Sotheran Ltd в Лондон.

 

 

Книжарницата е основана в Йорк през 1761 г., има дълга и забележителна история. Томас Сотеран е основателят на лондонския бизнес. Повече от 250 години книжарницата предлага ненадминати възможности на колекционери и ентусиасти.

Оразмеряване на шрифта