Българският хайку съюз отбеляза своята 20-та годишнина
6 декември 2021 г.
Да осиновиш книга от Вазов
6 декември 2021 г.

Да осиновиш книга в извънредно положение

В навечерието на 24-ти май и тази година, въпреки извънредното положение и продължаващата извънредна епидемична обстановка, стремежът за опазване на ръкописно-документалното наследство не стихва.

В продължение на 10 години чрез програмата „Осинови книга“ в Националната библиотека се набират средства за реставрацията на документи от специалните ѝ колекции. Сред най-застрашените от разрушаване е вестник „Дунав“, чиято значимост за съхраняването на нашата памет е безспорна. Дори Иван Вазов споменава името му в текста на „Под игото“.

Спасяването на в. „Дунав“ се превърна от кауза на Библиотеката в мисия на обществото. Досега по програмата „Осинови книга“ е реставрирана първата годишнина от вестника.

С радост и дълбока признателност обявяваме, че работата по него продължава. Учениците от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов“ в гр. Монтана пожелаха да дарят средства за опазване на ценния вестник. Своето намерение те заявиха още преди началото на извънредното положение. Похвално е, че предвид обстановката в страната и в света, те доведоха до край своето благородно дело, като станаха осниновители на десетата годишнина от вестника.

Останалите му годишнини, както и други библиотечни документи, все още очакват своите дарители. В този несигурен период, запазването на книжовното богатство дава възможност с отправен взор към бъдещето да се види искра надежда.

Оразмеряване на шрифта