Да осиновиш книга в извънредно положение
6 декември 2021 г.
Веселин Праматаров гостува на „Писмена“ с графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“
Веселин Праматаров гостува на „Писмена“ с графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“
9 декември 2021 г.

Да осиновиш книга от Вазов

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ получи средства по дарителската програма „Осинови книга“ за реставрация на две издания на Иван Вазов по случай 170 години от рождението на Патриарха на българската литература. Те са част от колекцията с редки български книги към отдел „Ръкописи и старопечатни книги“ на Библиотеката.

По първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г. с илюстрации от известните художници Иван Мърквичка, Антони Пиотровски, Йозеф Обербауер и Антон Митов са извършени необходимите консервационно-реставрационни дейности, благодарение на щедрото дарение на адвокат Петя Мургова – управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Мургова и партньори“ и член на Обществения съвет на Библиотеката. Така стана възможно най-известният роман на Вазов и ценно притежание на Националната библиотека да заеме централно място в изложбата „Певец на две епохи“, подредена в Централното фоайе и открита на 7 юли.

Другият книжовен документ е сборникът с публицистични произведения „Драски и шарки“, издаден в две части 1893-1895 г. За неговото реставриране средства дариха членовете на Интеракт клуб „София – Тангра“ към Първа английска езикова гимназия. Екземплярът, съхраняван в Библиотеката, е забележителен. По някои от празните му страници се намират стихове с художествена стойност, ръчно изписани от неизвестен автор.

Книгата беше показана на представители на Клуба при посещение на Националната библиотека от д-р Камелия Христова, архивист в отдел „Ръкописи и старопечатни книги“ и координатор на програмата „Осинови книга“. Като благодарствен жест от страна на Библиотеката дарителите посетиха и „Реставрационен център“, където ръководителят на отдела д-р Ивайла Богданова ги запозна с някои  от основните похвати при реставрационната работа с книжовни паметници.

Доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека връчи Дарителска грамота за осигурените средства на Петя Мургова и на президента на Интеракт клуб „София – Тангра“ към Първа английска езикова гимназия Ирен Димитрова по случай Вазовите чествания, организирани от Библиотеката. Дарителите получиха и две нови уникални издания на Вазовото творчество. Първото е електронното издание на „Под игото“ от 1894 г., заедно с картички на 25-те оригинални илюстрации и фототипното издание на романа.

Оразмеряване на шрифта