27 януари – 23 февруариПоредица „Българска периодика” 130 години от издаването на „Мисъл“, списание за наука, литература и критика
26 декември 2021 г.
изложба
10 януари Централно фоайе Изложба – нови постъпления във фонда на Националната библиотека
26 декември 2021 г.

25 януари, 18.30 ч.
Централно фоайе
Клуб “Писмена“
Среща с писателите Райна Маркова и Владимир Полеганов

Среща с писателите Райна Маркова и Владимир Полеганов

Клуб „Писмена“ ще покани Райна Маркова и Владимир Полеганов, за да поговорим за писането, книгите, преподаването на творческо писане и превода.

Най-новата книга на Райна Маркова е сборникът с разкази „Влажно зона“ (2021). Тя е автор и на сборниците ПОГО (1999), ПОГО 2 (2010), както и на романите „Фани по опасните пътища на светлината“ (2001), *.log (2006), Безподобните (2011). Интересите ѝ в областта на музиката, технологиите и обществото са довели до написването и превода на редица текстове на тези теми. 0т 2008 г. води магистърски семинар по творческо писане в Софийски университет. Публикува публицистика във в. „Култура” и в. „К“.

Владимир Полеганов е писател, преводач и сценарист. Автор е на сборника с разкази „Деконструкцията на Томас С.“ и  романа “Другият сън“. Част е от редакторския екип на критическата антология „Гласовете на българския диаболизъм“. Негови разкази са публикувани в редица български и англоезични списания и антологии. Разказът „Кладенецът“ печели втора награда на Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“, а “Другият сън” - наградата „Хеликон“. „Птиците“ е включен в антологията Best European Fiction на изд. Dalkey Archive Press. През 2020 г. получава наградата за ярки постижения на Съюза на преводачите.

Оразмеряване на шрифта