Софийският митрополит Мелетий
В поредицата „Книжовен калейдоскоп“ Националната библиотека представя ръкописи от дарението на Софийския митрополит Мелетий през 1883 г.
10 януари 2022 г.
Блага Димитрова: кръвна спойка между борба и поезия
Блага Димитрова: кръвна спойка между борба и поезия
11 януари 2022 г.

Когато казвахме: Честита Коледа! и Весела Нова година! с пощенска картичка

Коледна картичка

Традицията повелява всяка година преди Коледа и Нова Година да си разменяме милиони картички с пожелания за успешна, щастлива и весела нова година. Допреди няколко години пощальони разнасяли неуморно пълни чанти с красиви картонени честитки в пликове. Днес електронните поздравителни изображения преобладават над хартиените, а виртуалните пожелания надминават персоналните и телефонните.

Картичките с поздравления за Коледа и Нова година от по-новото време се приближават повече до българските традиции и бит – имат сурвачки, погачи, украсени елхи и всички са цветни.

Не по-малко популярни били картичките с битови сцени, изобразяващи празничната трапеза, деца отварящи подаръците си, сурвакари и пр.

По-късно се появяват хумористични и детски картини, както и все по-сложни картини и образи. Изобразяват се снежни пейзажи, уютни къщички с пушещи коминчета, ангелчета, весели дечица. 

В България изпращането на коледни картички се превръща в мода почти едновременно с останалата част от Европа – в края на 19 и началото на 20 век. Първите са били черно-бели, впоследствие започват да ги оцветяват.

Фамилията на княз Фердинанд Сакскобургготски се записва в историята с появата на първата илюстрована картичка в Княжество България. Това става през 1896 година по случай покръстването на престолонаследника в православната вяра.

На нея е изобразен малкият Борис. След 1898 г. картичката с неговия лик започва да се издава почти всяка година и хората я приемат като коледна. Фердинанд полага началото и на фамилната колекция от поздравителни картички, допълвана след абдикацията му от цар Борис III, а по-късно и от Симеон II. Дело на три поколения, тази колекция е една от най-богатите в света, печелила е редица международни награди и продължава да се поддържа от бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

Новогодишна картичка на повече от век.

На лицевата страна е нарисуван пощенски раздавач в униформа от 1910 г., който предава писмо на млада дама с дете, застанали на стълбите на своя дом. Виждат се пощенска кутия с надпис "Поща" и пощенска кола.

На гърба на картичката има стихотворение от пощенския раздавач Симеон Стойков.

По време на войните българското правителство обръща специално внимание на комуникацията между войниците и любимите им хора. Вярвало се, че писмо от дома многократно повишава бойната им сила. По тази причина на фронта имало специални автомобили за превоз на кореспонденцията, които били със същия приоритет като вагоните за боеприпаси и било забранено да се използват за други цели.

Интересно е да се отбележи, че "Специални колекции" притежава една от картичките на вековна възраст, която е изпратена до фронта по време на Първата световна война.  Подател е Иван Хорозов, а получател поручик Иван Пангаров от 39 пехотен полк, който изпълнява задача по охрана на беломорския бряг. Картичката е стигнала Ксанти, както е видно от пощенското клеймо.

"Ч.Н.Г.

Мойте хиляди благопожелания, послучай новата година. Желая да ви намеря здрав и весел. С англофренците как сте? Поздрави всички нашенци. С привет Ив. Хорозов"

Войнишки поздрав от 1912 г.

"Др. Любо,

Ч.Н. 1913 год. Желая ти бляскаво щастие. Сега съм войник- 2 год. пехота - и това което изобразява картичката "Ура! На нож", ежедневно го практикуваме из Средна гора. Целувам ръцете на вуйча и вуйна. Привет: братовчед ти "

Картичка от 1919 година

В началото на коледните картички присъствали рисунки на цветя, растения, геометрични фигури и деца. Традиционно рожденственските и новогодишни картички включват изображения на различни евангелски сцени, свързани с раждането на Младенеца – яслите във Витлеемската пещера, Йосиф и Божията майка, вол и магаре, символизиращи трудолюбието и упоритостта, а текстът бил собственоръчно съставян и изписван като знак на внимание и уважение към адресата.  

Протестантските страни въвели картичките с накиченото празнично дръвче, с елените на Дядо Коледа, с ярките звезди и апликациите. Заради пищната си украса текст често липсвал.

През 1910 – 1920г. на мода били домашно изработените коледни картички – от картон, цветни моливи, станиол.

Забавни коледни картички

Да си припомним тяхната история, преди да сме ги забравили съвсем в днешния електронен век, когато на мода са техните дигитални варианти.

Оразмеряване на шрифта