„130 години от издаването на „Мисъл“ списание за наука, литература и критика“ Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ представя „Мисъл“, едно от най – значимите издания в историята на българския периодичен печат
9 февруари 2022 г.
Азиз Шакир-Таш
Азиз Шакир-Таш: „Писането на стихове е вид компилация от вибрации, насложени със значения“
14 февруари 2022 г.

Среща с поетите Людмила Миндова и Азиз Шакир-Таш

Среща с поетите Людмила Миндова и Азиз Шакир-Таш

На 10 февруари Клуб „Писмена“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ покани поетите Людмила Миндова и Азиз Шакир-Таш. Тъй като те са сред най-добрите ни преводачи, разговорът естествено се насочи и към проблемите на превода. Вечерта протече край двете изложби, посветени на 140-годишнината от рождението на Добри Немиров и Теодор Траянов и витрината с писма от Гоце Делчев.

В началото гостите четоха свои творби от последните им издадени стихосбирки. Людмила Миндова прочете творби от стихосбирката си „Дървото на спомена“, която беше номинирана за Националната награда „Иван Николов“ и за литературната награда „Перото“ в категория „Поезия“, а  Азиз ШакирТаш от стихосбирката си „Околосветска обиколка на липсата“.

След това гостите споделиха подробности и какви са последните им творчески изяви, а именно около написването на „Дървото на спомена“от Людмила Миндова и за превода на Азиз Шакир-Таш „Дълбините на въображението“ от Ахмед Хилми Филибелията. За този свой превод той беше номиниран за наградата „Златен лъв“. Преводачът разказа за вариантите на заглавието и за усилията да се снабди с османския оригинал на текста, по който да направи превода. За работата си, продължила няколко години, той сподели: „Дори едно елементарно изречение може да изисква много труд“.

Разговорът обхвана въпроса за посвещенията, общ и двамата. Те смятат, че посвещението е вид диалог, за който стихотворението сякаш насочва своя автор. Беше припомнена и поезията на Марин Бодаков, за когото и двамата имат посветени текстове.

В края на срещата Людмила Миндова и Азиз Шакир-Таш получиха традиционния подарък – книга, издадена от Националната библиотека. Людмила Миндова получи втори том на „Речник на църковнославянския език“, а Азиз Шакир-Таш – сборника „Приноси към българската ориенталистика. 100 години отдел „Ориенталски сбирки на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

По установена вече традиция Клуб „Писмена“ подреди витрина с издания и с преводи от гостите. Експозицията ще остане за разглеждане от посетителите на Библиотеката до следващото издание на Клуб „Писмена“ през март.

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов

Оразмеряване на шрифта