НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ОТЛИЧАВА НА ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ ЛИЧНОСТИ И ОРГАНИЗАЦИИ – ДАРИТЕЛИ НА БИБЛИОТЕКАТА
10 март 2022 г.
Кованлъшки препис на История славянобългарска, 1783 г.
Кованлъшки препис на История славянобългарска, 1783 г.
14 март 2022 г.

Виктория Бешлийска гостува на Националната библиотека

Виктория Бешлийска гостува на Националната библиотека

На 10 март Клуб „Писмена“ представи Виктория Бешлийска и нейния роман „Глина“, който получи голяма популярност през изминалата година. Гласовете на зрителите на телевизионното предаване „Библиотеката“ направиха „Глина“  книгата на 2021 г. Романът получи и признанието на книжарите на „Хеликон“, които също избраха „Глина“ за книга на 2021 г.

Виктория Бешлийска е филолог и автор на блога „По дирите на думите“, който има за цел да събира стари български думи. „Глина“ е естествено продължение на интереса на авторката към миналото. В романа си тя разказва за специфичната бусинска керамика, опирайки се на източници от XVII век, най-вече на приписка в т.нар. Бусинско четириевангелие от третата четвърт на ХVІ в., което се съхранява в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. В специално изготвената витрина пред Централното фоайе читателите и посетителите могат да видят мулажно копие на този рядък документ и да се запознаят с разчетения текст на приписката, насочила авторката към написването на романа. Разчитането е изготвено от специалистите от отдел „Ръкописи и старопечатни книги“.

За романа говори проф. Елка Трайкова. Тя сподели своите наблюдения от „Глина“ и важните моменти и послания от създадената от него магическа реалност: „Свободата като екзистенциален избор е най-важното послание на този роман“, каза тя и допълни, че героите на Виктория Бешлийска по убедителен начин олицетворяват драмата на българският човек, разпънат между желанието да има и криле, и корен.

Избрани откъси от книгата прочете актьорът Иван Бърнев.

Виктория Бешлийска говори за романа си като за раждане, но спомена и книгите, освен Бусинското четириевангелие, които са ѝ помогнали за написването на „Глина“. Това са „Бит и душевност на нашия народ“ от Иван Хаджийски, сборникът „Трънски край“ и „Баяния и магии“ от Ивета Пиргова-Иванова. Като главен източник от информация за написването на книгата тя посочи майстор Захари Иванов, който за събитието беше донесъл бусинска глина, до която всеки гост на събитието можеше да се докосне.

Като гост на клуб „Писмена”, авторката получи подарък, книга, издадена от Националната библиотека – „Речник на църковнославянския език“.  

Виктория Бешлийска благодари на директора на Националната библиотека доц. Красимира Александрова за поканата да представи романа си и сподели, че полученият подарък ще ѝ бъде много полезен за следващия роман, който в момента пише.

За Клуб „Писмена“ авторката надписа книга с автограф: „За клуб „Писмена“ с  пожелание да събират и славят българското слово!“

След представянето Виктория Бешлийска раздаде автографи и получи цветя от верните си почитатели и приятели.

Събитието протече сред илюстрациите от графичната новела # Persona_Satiricona и други творби от художника Дончо Дончев, изложени в Централното фоайе на Националната библиотека.

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов

Оразмеряване на шрифта