Клуб „Писмена“
20 април , 18.30 ч.Централно фоайеКлуб Писмена
28 март 2022 г.
Оханами – празника на цъфналите вишни
15 април Оханами – празника на цъфналите вишни
28 март 2022 г.

18 април
Международен ден за опазване на паметниците на културата – „Националната библиотека – паметник на културата“ , архитектура и символика

Международен ден за опазване на паметниците на културата - „Националната библиотека – паметник на културата“ , архитектура и символика

По случай Международния ден за опазване на паметниците на културата 18 април, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде домакин на изложбата „Националната библиотека - паметник на културата”.

Във фокуса на експозицията е сградата на библиотеката с нейната впечатляваща архитектура, интересната история на построяването ѝ, както и творците, чиято заслуга е запомнящия се облик на този паметник - незабравимият тандем - архитектурно бюро „Васильов - Цолов“, както и украинският скулптор и виден обществен деец проф. Михайло Иванович Парашчук.

Посетителите на изложбата ще могат да се запознаят с интересни архивни материали, снимки, картички и други печатни издания, посветени на темата, които са част от богатия фонд на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, както и да се насладят  на място на детйлите на екстериора и интериора, да усетят духа на вътрешните пространства.

Оразмеряване на шрифта