Създателите на „Златната книга на песните“ в България я представиха в Националната библиотека
Създателите на „Златната книга на песните“ в България я представиха в Националната библиотека
21 април 2022 г.
Представяне на „Мечо“ – фототипно издание на дебютния сборник за деца от Ангел Каралийчев
31 май 2022 г. Тераса 2 стаж, 18.00 ч. Представяне на „Мечо“ – фототипно издание на дебютния сборник за деца от Ангел Каралийчев
27 април 2022 г.

Клуб „Писмена“ представи испанско-българската антология „Terra incognita“

Клуб „Писмена“ представи испанско-българската антология „Terra incognita“

На 20 април Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ представи испанско-българската антология „Terra incognita“, съставена и преведена от Рейнол Перес Васкес, мексикански драматург и преводач, живеещ в Берлин. Антологията е издадена в едно от най-престижните издателства за академична и художествена литература RIL editors-Ærea в края на 2021 г.

Събитието в Клуб „Писмена“ беше първото представяне на антологията в България. В нея са включени стихове на десет поетеси – Рада Александрова, Радка Фалк, Силвия Чолева, Цвета Делчева, Аксиния Михайлова, Кристин Димитрова, Яна Букова, Иглика Дионисиева, Надежда Радулова и Оля Стоянова. Част от тях присъстваха на събитието и прочетоха по едно стихотворение, включено в антологията. Споделиха и работата си с преводача, продължила над три години. Стихотворенията на поетесите, които нямаха възможност да присъстват, бяха прочетени от Рейнол Перес Васкес на испански.

Съставителят сподели, че е подбрал 82-те стихотворения в „Terra incognita“ от близо 400. Важно за него е било преведеното стихотворение да звучи като написано на испански. Понякога е търсил подходящата дума с дни. Той сподели също, че не всички поетеси е познавал лично, а ги е открил чрез интернет и следейки литературните награди, връчвани у нас.

Рейнол Перес Васкес получи като подарък от Националната библиотека юбилейния албум „Съкровищница“, посветен на 140-годишнината на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. След като благодари за поканата да представи антологията, съставителят надписа за Националната библиотека двуезично послание върху екземпляр от „Terra incognita“.

Екземпляр от „Terra incognita“ и стихосбирки от десетте поетеси, от които са включени текстове в антологията, бяха изложени във витрина пред Централното фоайе на Библиотеката. Антологията можеше да бъде закупена само по време на събитието на промоционална цена.

Фотогалерия

Оразмеряване на шрифта