„Националната библиотека – паметник на културата“
„Националната библиотека – паметник на културата“ Документален разказ за историята и архитектурата на Библиотеката
21 април 2022 г.
Клуб „Писмена“ представи испанско-българската антология „Terra incognita“
Клуб „Писмена“ представи испанско-българската антология „Terra incognita“
21 април 2022 г.

Създателите на „Златната книга на песните“ в България я представиха в Националната библиотека

Създателите на „Златната книга на песните“ в България я представиха в Националната библиотека

Ръчно изработено българско издание на “Златната книга на песните“ беше представено в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий от неговите създатели.  Директорът на Библиотеката доц. д-р Красимира Александрова  благодари за възможността, макар и само за няколко часа, изданието да бъде видяно на живо от гостите на събитието, посетителите и читателите.

В оригинала на “Златната книга на песните“, създаден в началото на XX в. по инициатива на университета Сорбоната в Париж, са представени на френски и латински език световноизвестни, изтъкнати творци, философи и писатели. Сред плеядата гениални умове единственото българско име е на  Христо Ботев.

Това предизвиква родолюбивите създатели на българското издание да включат имената и творбите на Пейо Яворов, Никола Вапцаров, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, както и Пол Елюар, Луи Арагон и Александър Пушкин. Творбите им са изписани както в оригинала със златни букви, но на български и френски език.

Българския вариант на „Златната книга на песните“ представиха проф. д-р Евгений Сачев, социолог и експерт културно наследство, публицистът Иван Тренев и дърворезбарят, изработил дървения обков с кутия  Николай Симеонов.

Очаква се „Златната книга на песните“ от България да бъде представена във Франция  и да остане в Париж редом с оригинала.

Фотогалерия

Оразмеряване на шрифта