12 май
12 май, 18.30 ч. Тераса, втори етаж Клуб Писмена „Пътеводител на хубавите места“ от Оля Стоянова и Живко Джаков
28 април 2022 г.
9 май
9 май – Ден на Европа
28 април 2022 г.

11 май
Свети равноапостоли Кирил и Методий. Патронен празник на Националната библиотека и професионален празник на българския библиотекар

11 май

На 11 май 2022 г. Националната библиотека ще отбележи празника на светите братя Кирил и Методий и професионалния празник на библиотекарите в България с изложбата "Олтари на народната памет". Eкспозицията  представя  във възходяща хронология преписите и преработките на История славянобългарска, съхранявани в нейните колекции. В Централното фоайе ще бъдат експонирани 26-те ръкописа придружени от пояснителни текстове и илюстративен материал, свързан с историята и мястото на тяхното създаване. На събитието ще бъде представено и електронно издание на Котленския препис на Паисиевата история, направен от поп Стойко Владиславов (отец Софроний Врачански) през 1765 г. Изданието е  осъществено със средства от Национален фонд "Култура" .

Изложбата е част от Националната културна програма, посветена на  300 години от рождението на отец Паисий Хилендарски и 260 години от написването на неговата история.

Преписите са включени в годишната планова дигитализация на Националната библиотека.

Оразмеряване на шрифта