11 май
11 май Свети равноапостоли Кирил и Методий. Патронен празник на Националната библиотека и професионален празник на българския библиотекар
28 април 2022 г.
3-31 май
3-31 май Зала „История на книгата” Св. Паисий Хилендарски – живот и дело
28 април 2022 г.

9 май – Ден на Европа

9 май

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден празнуваме Деня на Европа, както и победата над хитлерофашизма, и с това - края на най-голямата и унищожителна война - Втората световна.

На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

На срещата на лидерите на Европейския съюз в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа“. Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност.

България празнува Деня на Европа от приемането си през 2007 г. като пълноправен член на Европейския съюз.

В Националната библиотека от средата на 50-те години започва получаването на изданията на Европейската икономическа общност. В края на 2000 г. Библиотеката е обявена за Европейска депозитна библиотека, с режим на пълен депозит към Европейската комисия. От 2007 г. Националната библиотека официално е Европейски документационен център. В по-голямата си част източниците са на английски език и значително по-малък брой – на френски. В последните години материалите са онлайн.

Оразмеряване на шрифта