Изложба „Образът на Дон Кихот през вековете“
„Образът на Дон Кихот през вековете“Изложба на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и посолството на Испания в България
10 юни 2022 г.
Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ бе удостоена с Националната награда „Христо Г. Данов“ в категория „Представяне на българската книга“
Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ бе удостоена с Националната награда „Христо Г. Данов“ в категория „Представяне на българската книга“
14 юни 2022 г.

Клуб „Писмена“ посрещна Калин Донков и неговата книга „Никой на прага. Избрано“

Клуб „Писмена“ посрещна Калин Донков и неговата книга „Никой на прага. Избрано“

На 9 юни клуб „Писмена“ на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” срещна  почитателите на поезията на Калин Донков с най-новата му книга „Никой на прага. Избрано“. Тя излиза по повод 80-годишнината на поета и включва подбрани стихотворения от 11-те му стихосбирки.

В началото на вечерта модераторът на събитието Яница Радева припомни някои любопитни отзиви за първите книги на Калин Донков през 70-те години – „Априлски хълмове“ (1970) и „Внезапна възраст“ (1974). След това впечатленията си за поезията му и новата му книга сподели Бойко Ламбовски, който предварително направи уговорката, че няма да говори за книгата като литературовед, а като поет. Той специално очерта високото полиграфическо качество на изданието, важните теми в творчеството на Калин Донков, като свърза търсенията в поезията му с неговите публицистични текстове. „Тази изключително висока чувствителност е заредена с хуманен патос… всичко това ни дава представа за това как неговата поезия е по същия начин носител на подобни високи нравствени, морални наративи“ – каза Бойко Ламбовски.

Калин Донков разказа за поканата на издателката Божана Апостолова да състави стихосбирка за юбилея си и за избора му тя да бъде с избрани стихотворения, в която да са включени и рисунките от Светлин Русев, подарени му преди години. Различните състояния, които представят, са били подходящи за „На прага никой“.

Актрисата Августина-Калина Петкова прочете четири стихотворения от поета. В началото на събитието гостите бяха посрещнати с подбрани записи с гласа на Калин Донков от дългосвирещата плоча „Ето я нощта“ от 1988 г., осигурени от фонда на Музикалния отдел на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Обложката на плочата, както и подбрани книги от Калин Донков, са подредени във витрина до Копирния център на Библиотеката и ще могат да бъдат разгледани от читателите до следващото издание на „Писмена“ през юли, когато ще гостува Васил Загоров.

Калин Донков получи като подарък от Националната библиотека луксозното издание „Съкровищница“. За Библиотеката той надписа книга с автограф: „На клуб „Писмена“ – за думите, които вярваме, че ще ни надживеят“.

Вечерта продължи с  раздаване на автографи и разговори на чаша вино.

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов

Оразмеряване на шрифта