В СТАРИТЕ КАРТИ НЕСЕБЪР (МЕСЕМВРИЯ) Е ОТБЕЛЯЗАН С ЧЕРВЕНО МАСТИЛО
17 юни 2022 г.
Националната библиотека откри изложбата „160 години от рождението на проф. Иван Шишманов“
Националната библиотека откри изложбата „160 години от рождението на проф. Иван Шишманов“
23 юни 2022 г.

Премиера на книгата „Хипократ и Пегас“ и съпътстваща изложба „Писатели медици от Възраждането до наши дни“ се състоя в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Премиера на книгата „Хипократ и Пегас“ и съпътстваща изложба „Писатели медици от Възраждането до наши дни“ се състоя в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

На 21 юни 2022 г. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се състоя премиера на книгата „Хипократ и Пегас“ на Анна Свиткова. Премиерата беше придружена от съпътстващата изложба „Писатели медици от Възраждането до наши дни“, както и от кратък музикален концерт и прожектиране на документален филм за Димитър Димов.

„Премиерата на книгата и изложбата осъществяваме благодарение на партньорите ни от Съюза на писателите лекари в България „Димитър Димов“ и на Националния литературен музей във връзка с 113-та годишнина от рождението на Димитър Димов.“ - каза директорът на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" доц. д-р Красимира Александрова при откриването на събитието.

Златимир Коларов, председател на Съюза на писателите лекари в България „Димитър Димов“, който е и редактор на книгата, говори за сложната същност на Димитър Димов, която съчетава в себе си духовно богата личност, лекар – професор изследовател и писател.

Анна Свиткова, авторът на „Хипократ и Пегас“ и дългогодишен управител на Къщата музей „Димитър Димов“, разказа за обширната проучвателна работа свързана с подготвянето на книгата, която представя български лекари писатели и поети и сподели, че е открила много творци, подчинени едновременно на Хипократ (най-великият лекар на Античността) и на Пегас (символът на поетическото вдъхновение).

Професор Христо Деянов – доктор-музикант,  изпълни няколко песни, сред които и „Другото лице“ по стихове на Георги Константинов.

Събитието завърши с прожектиране на документалния филм на режисьора Валентина Фиданова – Коларова, за живота и делото на Димитър Димов -  авторът, който утвърждава в българската литература модерния художествен стил, който се отличава с психологическо проникновение, интелектуална задълбоченост, остра конфликтност и тънък усет към богатството на езика. Сценаристи на филма са Златимир Коларов и Анна Свиткова, които след филма продължават своя творчески тандем с книгата „Хипократ и Пегас“.

 

Фотогалерия

Оразмеряване на шрифта