1-31 юли Зала „История на книгата“ Поредица „Книжовен калейдоскоп“ „120 години от рождението на талантливата българска оперетна актриса Мими Балканска“
1-31 юли  Зала „История на книгата“ Поредица „Книжовен калейдоскоп“ „120 години от рождението на талантливата българска оперетна актриса Мими Балканска“
27 юни 2022 г.
Калин Донков
Калин Донков за новата си книга „Никой на прага“ и непознаваемостта на поезията
27 юни 2022 г.

Дискусия на тема „Читателски практики в България“ се проведе в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“

Дискусия на тема „Читателски практики в България“ се проведе в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“

На 23 юни 2022 г. Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ беше домакин на фокус-дискусията „Читателски практики в България“, организирана от Културния център на Софийския Университет. В нея се включиха представители на Националната библиотека, Столична библиотека, директорите на регионална библиотека 'Михалаки Георгиев” Видин и регионална Библиотека "Емануил Попдимитров" гр.Кюстендил, представители на училищните библиотеки от 78 СОУ, град Банкя и от X ОУ в град Перник, както и представители на библиотеките от читалище „Цар Борис III - 1928“ гр. София и Народно читалище Слънце - 1879 град Ихтиман.

Директорът на Културния център на СУ проф. Александър Кьосев, постави темите на дискусията: какво се случва с книгата и четенето, какво се случва с читателите, могат ли библиотекарите да въздействат върху проблема и какви са възможните лостове за въздействие? Това е поредното цялостно изследване на четенето в България под ръководството на проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на СУ, което ще приключи с подробен анализ.

Д-р Ваня Аврамова, заместник-директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, сподели за големите промени, настъпили в Националната библиотека през последните години, свързани с подобряването на обслужването, като акцентира на въведените онлайн услуги и тяхното използване от потребителите.

Участниците в дискусията споделиха мнението, че четенето като основна културна техника се променя в глобален мащаб в резултат от медиализацията, информационната ера, дигиталната революция и визуалния обрат.

Фотогалерия

Оразмеряване на шрифта