Официална среща на директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова с Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули, извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в България
Официална среща на директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова с Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули, извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в България
6 юли 2022 г.
Фототипно издание на „Празничен миней“ на Божидар Вукович Подгоричанин (1538 г.), изложба „Черна гора и България“ (1878-1918) и кът на Черна гора бяха представени в Националната библиотека
Фототипно издание на „Празничен миней“ на Божидар Вукович Подгоричанин (1538 г.), изложба „Черна гора и България“ (1878-1918) и кът на Черна гора бяха  представени в Националната библиотека
7 юли 2022 г.

Националната библиотека посрещна „Призраци в библиотеката“ 

Националната библиотека посрещна „Призраци в библиотеката“

На 5 юли 2022 г., в началото на лятото,  клуб „Писмена“ към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ покани доц. Васил Загоров да представи своя сборник „Призраци в библиотеката“. Главни герои в сборника често са библиофилите, музейните работници и архивистите – всички онези, които се грижат за паметта на човечеството и поддържат  стабилна Вавилонската библиотека в нашето или друго измерение. Кои са останалите герои и какви са те, стана ясно по време на вечерта, когато говориха  Любомир Георгиев, историк, архивист, ценител на фантастиката, дългогодишен служител на Библиотеката, проф. Алберт Бенбасат, художникът на книгата Христо Христов, издателят Мартин Христов. Финалните думи бяха от директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова, която сподели прекрасната новина, че разказите от „Призраци в библиотеката“ вероятно ще бъдат преведени на сръбски език. 

Любомир Георгиев подробно запозна гостите на събитието с разказите в сборника, отбеляза възможността читател като него да се припознае в някой от героите. „Същностното за мен е,“ каза той, „че призраците, които доц. Загоров призовава в този свой дебют в художествената проза, се материализират в пълнокръвни и съответстващи на нашите библиотеки и на драматичното ни съвремие“.

Алберт Бенбасат, редактор на предходната книга на автора с хуманитаристика – „Книгоиздаването на руска преводна художествена литература в България (1918–1944)“, определи „Призраци в библиотеката“ като принадлежаща към жанра на „библиофантастиката“.

Художникът и издателят говориха за срещата си с разказите на Загоров и етапите, през които е преминала работата по книгата. 

Авторът благодари на Националната библиотека за поканата и сподели, че за написването на сборника значителна роля е изиграло някогашното му посещение в Библиотеката като студент и емоциите, изпитани тогава при влизането в хранилищата.

Като подарък от Националната библиотека Васил Загоров получи фототипното библиофилско издание на „Мечо“ от Ангел Каралийчев, издание на Библиотеката, а за „Писмена“ той надписа книга с автограф. Остатъкът от вечерта премина неформално – на чаша вино, с раздаване на автографи и с припомняне на фантастични истории, които са се случвали на почти всеки от нас.

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов

Оразмеряване на шрифта