Книги в камера „Аноксия“
28 юни 2022 г.
„Перли в короната“: „Книга систима или состояние мухаммеданския религии…“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.Истории, разказани в белите полета
5 юли 2022 г.

„120 години от рождението на талантливата българска оперетна актриса Мими Балканска“

1-31 юли Зала „История на книгата“ Поредица „Книжовен калейдоскоп“ „120 години от рождението на талантливата българска оперетна актриса Мими Балканска“

Родена на 22 юли 1902 г. в Русе, през 1907 г. семейството ѝ се преселва в София след смъртта на баща ѝ. От 1914 г. до 1917 г. е ученичка в класа по пиано на Хенрих Визнер в Държавното музикално училище. Сценичната си дейност започва с откриването на театър „Ренесанс” през 1919 г., а след неговото закриване Мими Балканска заминава за Берлин и Виена да учи пеене.

През своята дългогодишна дейност на оперетна артистка Мими Балканска играе на сцената на българските оперетни театри около 400 централни роли. Нареждайки се между основателите на оперетното дело в България, тя спомага както за обособяването на многобройна публика, така и за създаването на един отличен ансамбъл от оперетни артисти.

Участвала е в основаването на Кооперативния театър – с гастроли в Турция и Югославия, и на Художествения оперен театър в София. Била е в трупата на Народната оперета и Държавния музикален театър в София.

Изкуството на Мими Балканска се отличава с необикновено очарование и покоряващо благородство, тя изнася ролите си с богата емоционалност и одухотвореност. Пленяваща публиката в София и Балканите с невероятния си глас, артистичност и неизчерпаема енергия Мими Балканска се превръща в легенда за българската оперна и оперетна сцена.

Фотогалерия