Клуб „Писмена“

Регламент за представяне на книги в Клуб „Писмена“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

  1. Книгите, които се представят в Клуб „Писмена“, са нови издания, които не са имали физическа премиера.
  2. В Клуб „Писмена“ се представя автор само веднъж.
  3. Книгите да са в жанра на художествената проза – поезия, разказ, новела, роман, есе, пътепис или биография. По изключение могат да се представят книги за деца, юбилейни и антологични издания в посочените жанрове.
  4. Книгите да са на български език.
  5. Книгите се подбират от Националната библиотека. Специалист от институцията се свързва със издателството и автора за уговаряне на съответното представяне.
  6. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ изготвя и/или одобрява плаката за събитието, в което задължително се вписват като домакин Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Клуб „Писмена“.
  7. Репортаж от събитието и интервю с гостуващия автор се публикуват на сайта на Националната библиотека и в сп. „Библиотека“.
  8. Събитията се повеждат в Централното фоайе на Библиотеката или при извънредни условия в Зала „История на книгата“ или на друго място, но на територията на Националната библиотека. Събитието се фотографира и подбор от снимките се публикува на сайта на Библиотеката.
  9. Един екземпляр от всяка представяна книга се дарява на Библиотеката от автора (или от издателството) с автограф.
  10. При използване на части от текст или снимки от събитието от външни медии, задължително да посочват: Източник: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Забележка: Книги, които не могат да участват в клуб „Писмена“, поради някоя от точките по-горе, могат да бъдат представяни като събитие в рамките на културната програма на Библиотеката.