Ремонтът на покрива на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) не се бави, а се следват законово определените процедури и съгласувания, за които е необходимо технологично време, заяви днес министърът на културата Боил Банов по време на петъчния парламентарен контрол, съобщиха БТА и други медии.

Министърът отговори на няколко депутатски питания. Едното от тях бе внесено от народните представители Чавдар Велинов, Нона Йотова и Любомир Бонев (и тримата от БСП за България) и съдържаше шест въпроса, свързани с НБКМ. Боил Банов отбеляза, че вчера (31 януари) е внесена цялата документация за съгласуване и издаване на разрешение за строеж от направление “Архитектура и градоустройство” към Столичната община.

Министърът коментира и ситуацията със съхраняването на книжния фонд на Националната библиотека. Посочи, че в камерата, работеща по системата “Аноксия” – единствена на Балканите, през 2018 г. срещу вредители са обработени 5000 тома старопечатни книги и ръкописи, както и 52 кутии с документи и повече от 15 000 книги от основния фонд. Също през миналата година са обезпрашени 269 009 документа. А от септември 2018 г. по проект са осигурени три специализирани устройства за почистване на книги в хранилищата на Библиотеката, разработени съгласно консервационните стандарти.

От юни 2016 г. са закупени 105 персонални компютъра, дарени са 16 машини, а по проекти са предоставени още 14, допълни министър Банов. Всички 21 компютъра, които се ползват от читателите в заемното гише и в читалните, са подновени. В обучителния център са подновени 15 компютърни конфигурации.

През 2019 г. сайтът на Библиотеката ще има и версия на английски език, ръководството на институцията е предприело действия по превода на информацията в интернет страницата, уточни още министърът.