Дарители

Дарения 2016

Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ изказва своята благодарност за съпричастността и безвъзмездната подкрепа на издателства „Захарий Стоянов“, „Кибеа“, „Егмонт“, „Жанет 45“, „Сиела“, „СОНМ“, „Тангра ТанНакРа“, „Труд“, „Хермес“, „Ентусиаст“, „Златното пате“, „Ивис“, „Распер“. Те дариха книги за Благотворителния Коледен Базар, организиран от Библиотеката, с цел набиране на средства за закупуване на камера за Аноксия.

Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ изказва благодарността си към всички, които дариха суми по откритата дарителска сметка за закупуване на камера по метода „Аноксия“

ДАРИТЕЛИ

 • ВЕРА ТОДОРОВА
 • НИКОЛАЙ ЧЕРВЕНКОВ
 • ПЕТЪР ТОДОРОВ
 • ФЕДЯ РУМЕНОВ ОГНЯНОВ
 • ЕВГЕНИВ ГЕОРГИЕВ
 • ДИЛЯНА ПЕТРОВА ДУЧЕВА
 • ТЕХНОПОЛИС БЪЛГАРИЯ ЕАД
 • СМГ „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”
 • ВИСШ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ
 • ПОК ДОВЕРИЕ АД
 • РАЛИЦА СТОЙЧЕВА
 • ЕОС МАТРИКС

СЪРДЕЧНО ВИ БЛАГОДАРИМ!

Дарения 2015

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ получи книгата „МИЛАДИН КОЛЕВ – ЗА МИНАЛОТО ПРЕДИ И СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, ЗА ДА СЕ ДЕЙСТВА ДНЕС, ТУК И НАВСЯКЪДЕ“ като дарение от г-жа Мария Колева, която притежава пълните авторските права и с нейно разрешение, и по нейно желание публикуваме книгата пълнотекстово ТУК.

Дарения 2010

На 19 март 2010 г. беше „осиновена“ първата книга в дарителската програма „Осинови книга“, чието начало Националната библиотека постави през януари т.г. Дарителите, които първи откликнаха на идеята, оповестена чрез в. Култура и които първи направиха своето дарение, са учениците от Средно образователно училище с хуманитарен профил „Йоан Екзарх Български“, Шумен, представено от директорката г-жа Валентина Тодорова. По този начин те отбелязаха по достоен и оригинален начин 10-годишнината на своето училище.
Осиновената книга е учебен сборник (конволют) от края на ХVІ и началото на ХVІІ в, състоящ се от 7 отделни издания, включително една ранна украинска поема (ламент) в рими (вирши). Книгата е реставрирана на листове. Оригиналната подвързия е запазена отделно.

 

Дарения 2009 г.

На 19 юни (петък) 2009 г. в Заседателната зала на Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ oфициална делегация от Министерство на извънредните ситуации, ръководена от г-жа Катина Чернаева, главен секретар , посети Народната библиотека и дари информационни материали – книги, филми, брошури, учебни пособия за спасители и др. на български и английски език, и на брайлова азбука. Срещата положи началото на взаимно сътрудничество и на бъдеща съвместна дейност.

На 16 юни (вторник) 2009 г. в Заседателната зала на Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ Н.Пр. Джефри Кийтинг, посланик на Република Ирландия, дари за фонда на Народната библиотека дискове с поезия на Шеймъс Хийни – ирландски поет, носител на Нобелова награда за 1995 година.
Негово Превъзходителство представи и ирландската писателка Дийдра Маден, която подари книгата си „Автентичност“, преведена на български език и в оригинал.

На 22 май (петък) 2009 г. в Заседателната зала на Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ Н. Пр. г-жа Рушда Таваравей, посланик на Кралство Тайланд, посети Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и връчи официално дарение от книги и аудио – визуални материали.
Събитието бе открито от зам.-директор, н.с. Анета Дончева, която поднесе на Нейно Превъзходителство благодарствена грамота и албум България.
На срещата присъстваха г-н Китинудда Суксауеид на Аиудаиа, Втори секретар на Посолството и г-н Виктор Меламед, Почетен Консул на Кралство Тайланд в България.

На 24 март (вторник) 2009 г. в Заседателната зала на Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ г-н Александър Абаджиев официално връчи дарение от негови авторски книги. Дарението съдържа биографични книги за живота и дейността на известни български музикални дейци – Николай Гяуров, Васил Арнаудов, Саша Попов и др.
Събитието бе открито от проф. дфн Боряна Христова – директор на Народната библиотека, която поднесе благодарствена грамота на дарителя.
Поздравителни слова от името на Министерство на културата
произнесе г-жа Надежда Захариева – зам.-министър на културата.

На 3 февруари (вторник) 2009 г. в Заседателната зала Националната библиотека получи над 150 тома книги от македонски автори, дарени от Културно-информационния център на Република Македония в присъствието на Н.Пр. г-жа Ядранка Димова, временно изпълняваща длъжността посланик и Директорката на Центъра г-жа Доста Димовска.

Дарения 2008 г.

На 5 декември 2008 г. в Заседателната зала на Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ беше официално представено дарението „Архивен фонд на Стефан Груев“. Това дарение постъпи в Българския исторически архив на Народната библиотека благодарение на Фондация „Свободна и демократична България“ с председател Димитър Паница.
Представеното дарение съдържа разнообразни по вид материали от периода 40те – 90те години на ХХв. – ръкописи, фотографии, кореспонденция и др. на български, английски, немски и френски език. То включва още и множество ценни документи, свързани със създаването на известните му книги „Проектът Манхатън. Неразказаната история за атомната бомба и нейните създатели“ и „Корона от тръни“.

На 13 март 2008 г. посланикът на Кралство Швеция връчи факсимилното копие на „Сребърната библия“ (Codex Argentum) в дар на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.
Шведските държавни институции са определили Народната библиотека като най-подходящото място за съхранение на копието на този ценен екземпляр от Сребърната библия. Преводът от готски е направен от архиепископ Вулфила, който през ІV век е живял по българските земи.