“Докосвам те със аромата на кафе,
целувам те със първата ти глътка.
Събуждам те със шепот страстен от сърце,
по слънцето изпратих ти прегръдка.”

Миглена Янева
 

В навечерието на 8 март поетесата Миглена Янева бе гост на 33-ото издание на Клуб “Писмена” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” с новата си стихосбирка “Ухая на любов”. Публиката се срещна с младата дама, която „по мелодията на ветровете” подрежда мислите си в стих, а нейната душа е ту „пеленаче” с куража й завито,  ту „стих и песен”, понякога – „тишина с дъха на пролетно кокиче”.

Миглена Янева бе представена от литературния критик, поет и писател Красимира Кацарска. „Това е поезия на въпросите, поезия с мисъл за човека и човешкото. Лирическата героиня на поетесата е интровертна, при нея няма фалш и обещания, изпълнена е с тъга и копнеж”, сподели Кацарска.

В осмомартенската литературна вечер думите танцуваха под акомпанимента на класическата китара на Росица Гочева от Националното музикално училище „Любомир Пипков”. А финалът бе белязан от аплодисменти, цветя и автографи.

Освен в “Ухая на любов”, стихове на Миглена Янева са поместени в сборника “Конкурс за поезия есен – 2016”, съдържащ творби на поети от България и Сърбия. През 2017-а и 2018 г. поетесата е представена и в  алманах “Огнище”, обединяващ автори от Югозападна България.

Фотограф: Иван Добромиров