Фонтан в дъжда

Сини струи, мокри въженца

над земята размята дъждът.

На града във бетонните менци

се излива чиста вода.

…….

И площадът за миг оживява,

няма спомени, няма вина.

И ти казвам: фонтанът е само начало,

а животът ни ‒ само игра.

Пламен Сивов

 

В специалното издание на Клуб „Писмена”, посветено на Световния ден на поезията – 21 март, в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” се срещнахме с поетичната и музикална дарба на Пламен Сивов. Юрист по образование, публицист и преводач, негови стихове са публикувани в български и чуждестранни антологии.

Повод за литературната вечер ни даде самостоятелната книга на Сивов, озаглавена „Държавата на другия живот”. Тя включва 70 „стихо-сътворения”, както ги нарича поетът Венцислав Василев. „Стихове с глас, аромат и душа, / …/ честни като поетични послания” – добавя поетесата Виолета Христова.

И наистина, поезията на Пламен Сивов е оригинална и богата, в нея се пресичат общочовешки и библейски теми и сюжети. Неговото изящно слово и метафоричните му послания звучат удивително въздействащо и като стихове, и като песни. Точно това ги прави вече осем години неразделна част от репертоара на акустичната група „Точка БГ”. А името на формацията идва от заглавието на една от най-популярните им песни, написана през 2009 г. от самия Пламен Сивов. Двама актьори (Зорница Попова и Тодор Янкулов), един юрист (Сивов) и един медик (Красимир Първанов) обединяват певчески талант, стихове и китари, реализират вече пет албума на българския музикален пазар и изнасят концерти за българските общности в Скопие, Виена, Братислава, Лондон, Варшава и Краков.

Основните концертни изяви на групата в София са в Студио 5 и в Sofia Live Club (НДК), но снощи направиха изключение и бяха скъпи гости на Националната библиотека. Поднесоха изключителен музикално-поетичен спектакъл и получиха искрената благодарност на нашата публика за одухотвореното си присъствие и безспорен талант.

 

Текст: Стефка Рангелова

Фотогалерия

Фотограф: Стефан Рангелов