Аз казах “да”, преди да знам въпроса,
почувствах те, преди да те докосна…

Предчувствах те, преди да те намеря,
празнувах те, преди да те спечеля.

Мистично твоя, без да съм се вричала –
обикнах те, преди да съм обичала
.
Петя Йотова

 

За нея казват, че е “поет на сърцето”. Името ѝ отдавна е добре познато. Тя е Петя Йотова – автор на пет стихосбирки. След “Измълчани думи”, “Милувка за душата”, “В кадифения здрач” и “Фатална дарба” дойде времето на “Вечното очакване”. Книгата бе представена вчера в Клуб “Писмена” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

Зад “Вечното очакване” стоят Издателската къща „Сатори Ко” и известният писател Бойко Беленски. А няколко изящни графики на художника Евгений Босяцки са послужили за ефектни илюстрации към стиховете и оригиналната идея изящното томче да бъде реализирано в два цвята и с две корици.

Поетичният сборник “Вечното очакване” е побрал почти 50 любовни стихотворения – чисти, искрени и въздействащи. Петя Йотова “търси светлината”, иска “калният ден да засвети” и зове “обичай ме в началото на лятото”. Иска “нещо трудно лесно да се случи и дано любов да е това”. Онази любов, която ще е “танц за двама”.

“Музиката в поезията на Петя, породена от класическия стих, я прави лека и ефирна като възприятие”, сподели редакторът на книгата Нели Горанова. Прекрасен спектакъл ни поднесоха самата поетеса, актрисата Галя Асенова и китаристът  Боби Мирчев, автор на музика по стихове на Петя Йотова.

Поздравления за новата книга и топли думи към поетесата отправиха литературният критик Анжела Димчева, поетът Димитър Христов и други представители на Съюза на българските писатели. Специален гост на вечерта беше доц. Микола Мартинюк, известен украински писател и журналист. Горещи аплодисменти, цветя и автографи белязаха края на поетичната вечер.

 

Текст: Стефка Рангелова