„…В днешното време на сълзи и на скърцане със зъби, тя изтръгва от очите ни сълза, която е различна.”

/Николай Милчев/

Да, различната сълза… Сълзата на човеколюбието, на светостта и  Доброто…

Истинска чест бе за нас, че открихме четвъртия сезон на Клуб „Писмена” на Националната библиотека  с писател  като Здравка Евтимова – един от най-добрите разказвачи на нашето време, оригинална,  с ярко писателско перо.

Освен писател, когото харесваме и ценим, Здравка Евтимова е  и добър преводач. Специализирала е художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Превела е над 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, както и произведения на наши писатели на английски език.

Носителка е на престижни български и международни литературни награди.Нейни романи и разкази са публикувани в Америка, Китай и Сърбия, други излизат във Великобритания, Канада, Гърция и Израел.  Всички знаем за щастливата  съдба на разказа „Кръв от къртица”, включен в учебниците за обучение по английски език за гимназиите в Дания и в учебник по литература в прогимназиите в САЩ.

Литературният  критик  и писател Митко Новков,  създал  галерия от образи на знакови творци от света на изкуството като Иван Мърквичка,  Златю Бояджиев, Дечко Узунов, тази вечер представи  майсторството на знаков творец от областта и на литературата. „В нейните разкази всичко е толкова точно.Няма какво да добавиш, няма какво да премахнеш… Здравка Евтимова е Флобер в българската литература.” – категоричен бе Новков.

„Тя е европейски писател, но е  Българка” – заяви поетът Георги Константинов, който преди много години , заедно със Станка Пенчева и Мирон Иванов, е открил и оценил таланта на тогашното младо момиче.

Неподправена и естествена, добронамерена и земна, скромна и самоиронична Здравка Евтимова прикова, омая и чистосърдечно, на няколко пъти, разсмя  публиката.

 За  задушевната  атмосфера в  септемврийската вечер допринесе и виртуозното изпълнение на младия кларинетист Стефан Такев – възпитаник на  Националното Музикално училище „Любомир Пипков”, с преподавател проф. Сава Димитров.

 Поставихме колоритно  и обещаващо начало  на новия творчески сезон на Клуб „Писмена” на Националната библиотека.

До следващия път, приятели на добрата българска литература!

Текст: Стефка Рангелова

 

Снимки: Стефан Рангелов