ЗИМА Е

Семето спи и сънува себе си –
каквото е било и което ще бъде.
-Ще поникне – каза си буцата пръст.
Прегърна го и се прекръсти,
както се кръстеха в нея,
когато беше църква,
когато беше семенце,
което сънуваше
себе си.

В 42-ото издание на Клуб „Писмена”  гостува Георги Атанасов – един от водещите поети в съвременната българска литература.

Той е дългогодишен журналист и главен редактор на Военното издателство, автор  на 12 книги, член на Съюза на българските писатели и съучредител на Литературен кръг „Смисъл“. Негови стихове са превеждани на руски, украински,  турски и италиански. Само преди месец на книжния пазар се появи една различна и интересна книга на Георги Атанасов – фамилна книга за родители, за децата им и за родителите на родителите, издадена с подкрепата на  забележителния  българин  от Филаделфия, САЩ, Ангел Колев.

„Където бях и пак ще бъда” е нейното заглавие, а стихотворенията, заключени в 100-те луксозни страници са  експресивни и оригинални. Поетът ни повежда в свят от „светлина и разум”. Вървим по  безкраен път, където „мъдростта е нежност с допустими грешки”,  дъждът е „синеок”, кокичето е с „бяло пролетно гласче”. И докато съществува „пети сезон”, скрит „сред мечтите на децата”, ще има равновесие, любов, и… поезия.

Поетът Георги Атанасов  е лаконичен до изящество!

Новото издание бе представено от  журналиста, писател  и редактор  на книгата Йото Пацов. Стихове от нея четоха писателката Весела Люцканова и поетите  от издателство „Библиотека България” Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов.

Двете изпълнения на класическа китара на Димитър Ляпчев – ученик в Националното музикално училище „Любомир Пипков”,  допринесоха за задушевната атмосфера. Приятели, колеги, гости, сред които поетът с китара Асен Масларски, писателят Калин Терзийски, поетесите Виолета Христова, Павлина Йосева, палестинският писател и преводач Хайри Хамдан  празнуваха добрата среща на поезията в клуб “Писмена”.

Фотограф: Иван Добромиров