Самотата

прекрачи прага и се приюти.

Безсънието

във възглавницата затискам

дъхът ми да не закрещи.

   Цонка Великова

В  43-ото издание на „Клуб „Писмена” на Националната библиотека гостува поетесата Цонка Великова, доктор на изкуствознанието, професор в Националната музикалната академия „Панчо Владигеров”.

Премиерата на сентенции, включени в миниатюрна стилна книга, озаглавена „Защото” на издателство „Архимед” и стихове, обединени от оригиналното заглавие „Свитъци на приДомната дама” на издателство „Фараго”, събраха колеги и студенти  от Музикалната академия, а също така и представители на Дамския литературен салон „Евгения Марс” и Българския хайку съюз.

За човека и поета Цонка Великова  „най-важна по пътя е духовната крачка”. Нейните пътеки са  „стръмни, криволичещи, тъжни, усмихнати, но никога лесни или еднакви”. Тези пътеки я отвеждат до ВИТИЗ – София, а след това до  ГИТИС – Москва. Следват научни трудове, статии и книги, десетки текстове за камерни пиеси и либретото на операта „Крадецът на праскови”.

В премиерната вечер прозвучаха песни по стихове на Цонка Великова и композиция  на  проф. Благовеста Константинова. Чисти гласове и виртуозни звуци на пиано изпълниха пространството и предизвикаха горещите аплодисменти на многобройната публика.

Изненадата на вечерта бе наградата „Златна лира”за цялостни постижения в областта на музикално-сценичното изкуство, връчена на нашия гост проф. Цонка Великова, от Съюза на музикалните и танцови дейци.

Фотограф: Иван Добромиров